Perlitin Puzolanik Aktivitesi - Bulut, Ülger (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008)
Sürdürülebilir yapı üretimi bilincinin, yapı malzemesi üretiminden başlayarak dikkate alınması gerekir. Günümüz yapı üretiminde yaygın olarak tüketilen çimentonun yüksek maliyeti ve çevreye olumsuz etkileri değerlendirildiğinde, alternatif malzeme-bağlayıcı araştırmaları gereği ortaya çıkmaktadır. En eski yapı malzemelerinden olan puzolanlı kireç harçlarının yüksek durabilite özelliklerine karşın, ortam sıcaklığında kürlendiklerinde yavaş dayanım kazanmaları, kullanımlarının azalmasına neden olmuştur. Bu bağlamda kireç harcının yapısal kullanımının yaygınlaştırılması, çalışmanın amaçlarından biridir. Diğer yandan, genleştirilmiş perlit olarak yapı sektöründe kullanılmakta olan malzemenin genleştirilmeden, puzolanik özeliğinden yararlanılarak kullanılması olanaklarının araştırılması ve kullanımının yaygınlaştırılması bu çalışmanın ana amacıdır. Bu çalışma kapsamında, perlitin puzolanik aktivitesine etki eden parametrelerin belirlenmesi, bu parametrelerin, aktiviteyi artırıcı yönde geliştirilmesi olanakları araştırılmıştır. Saptanan en uygun kompozisyonlar üzerinde puzolanik aktiviteyi geliştirecek yöntemlerin belirlenmesi, katkı maddeleri ile puzolanik etkinliğin geliştirilmesi olanakları incelenmiştir. İyileştirilmiş perlitli kireç harcının yapı malzemesi için gerekli durabilite özelliklerinin tespiti için kapiler su emicilik, ağırlıkça ve hacimsel su emicilik, buhar geçirgenlik, donma-çözünme dayanımı, rötre deneyleri yanında puzolanik tepkime sonunda meydana gelen hidratasyon ürünlerini tespit etmek amacıyla XRD ve DTA-TG analizleri yapılmıştır. Deneye dayalı bu araştırma ile elde edilen bulgular ve bu bulguların değerlendirilmesi sonucunda, amaca uygun nitelikte iç yapı bloğu ve harç elde edilebildiği saptanmıştır.

The consciousness of sustainability of production of buildings, should be considered beginning from building materials production. When the high cost and the unconstructive negative environmental affects of the frequently used material cement is considered, the certain need for a research of an alternative adherent material appears. Although, one of the oldest construction materials; pozzolanic lime mortars, have high durability, the long term strength development caused to decrease of its usage. In this context, one of the aims of this study is widespread of use of lime mortars in construction. On the other hand, the main objective of this study is to expand the use of perlite as a raw material in construction sector as a natural pozzolanic material , without dilatation which currently is used as. In this study, determining the parameters of perlite effecting pozzolanic activity, and developing these parameters on increasing the features of activity, have been the main objective. Determination of the methods to develop increase of the pozzolanic activity on the most convenient compositions and the effectiveness of pozzolanic activity with additives is studied. To determine the necessary durability features of the perlite lime mortar, capillary water absorption, absorption by weight and volume, vapor diffusion, freeze-thaw durability, and in addition to these, the XRD and DTA-TG analyses to ascertain the hydration products caused by pozzolanic reactions have also been done. The results of this experimental study indicate that the prepared mortars are convenient for restorations of historical masonry and inner side brick.
Pozzolanic Activity Of Perlite
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Keywords: puzolanik aktivite; perlit; kireç harcı; pozzolanic activity; perlite; lime mortars