Yüksek Dinamik Ölçekli Fotoğrafların Ve Monitörlerin Aydınlatma Araştırma Projeleri Ve Aydınlatma Tasarımında Kullanımının Onaylanması - Morewood, Duygu Çetegen (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010)
Bu çalışmanın amacı, Yüksek Dinamik Ölçekli (YDÖ) görüntüleme tekniğinin kullanıldığı YDÖ monitörlerin aydınlatma mühendisliği problemlerinin çözümünde kullanılabileceğini göstermektedir. Bu çalışmada sunulan ilk deney, YDÖ monitörde görüntülenen YDÖ fotoğrafların, LCD ekranda görüntülenen (tek pozlamadan oluşan) geleneksel fotoğraflardan daha gerçekçi olduğu hipoteziyle tasarlanmıştır. Altı adet hacmin detaylı parıltı ölçümleri noktasal ölçüm yapabilen bir parıltı ölçer ve parıltı kamerası kullanılarak yapıldıktan sonra, bu parıltı değerleri YDÖ ekrana yansıtılmıştır. Deney sonuçları YDÖ fotoğraf tekniği ile üretilen fotoğrafların YDÖ ekrandaki göruntülerinin, LCD ekranda görüntülenen tek pozlamadan oluşan fotoğraflardan daha gerçekçi algılandığını göstermiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, YDÖ görüntüleme tekniğinden faydalanılarak bir açık plan ofisteki aydınlatma kalitesi incelenmiştir. Bu çalışmada, görüntü karakteristikleri (ortalama parıltı, parıltı dağılımı ve doğal ışığı hacme alan pencere büyüklüğü) ile hacmin aydınlatma kalitesi arasındaki bağıntı incelenmiştir. Henüz inşa edilmemiş binaların grafik simulasyonlarının, gerçek hacimde sağlanması öngörülen parıltı değerleriyle YDÖ ekranda görüntülenmesi aydınlatma projesine ilişkin karar aşamasında faydalı olacaktır. YDÖ teknolojisi kullanılarak elde edilen sonuçlar literatürdeki çalışmalarla tutarlı olması, YDÖ teknolojisinin aydınlatma mühendisliği problemlerinin çözümünde kullanılmasına ilişkin güveni arttırmaktadır.

The main goal of this paper is to show that a High Dynamic Range (HDR) display can be used in the study of lighting engineering problems, and as a tool in the lighting design process to enhance communications between lighting designers and their clients. The first experiment was designed to investigate the hypothesis that HDR images on an HDR screen would be perceived as more realistic than conventional images displayed on conventional LCD displays. Extensive luminance measurements were conducted using a spot luminance meter and a luminance camera to facilitate accurate reproduction of real space luminances of six scenes on the HDR display. This experiment demonstrated that HDR images presented on an HDR display are rated as significantly more realistic than conventional computer images. The second experiment demonstrated the use of HDR images as a research tool. The experiment focused on the relationship between scene characteristics (average luminance, luminance variability and view size) and space appearance judgements. The results imply that HDR displays may be successfully applied in the lighting design process. Even before a building exists, looking at good rendering of the spaces may be useful in the decision making process. Both experiments show that people can respond to HDR images in the same way as they would respond to the real space. The results of both experiments are consistent with what is already known from studies of images and in real spaces.
Validation Of The Use Of High Dynamic Range Images And Displays In Lighting Research And Lighting Design
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Keywords: Aydınlatma tasarımı; Yüksek Dinamik Ölçekli Fotoğraf Tekniği; Yüksek Dinamik Ölçekli Monitör; aydınlatma kalitesi; açık planlı ofis aydınlatması; Lighting design; High Dynamic Range images; High Dynamic Range display; real space luminance matching; open-plan office lighting; lighting quality