Sıfıraltı/kreojenik Isıl İşlemin 100cr6 Ve 8620 Kalite Çeliklerin Özellikleri Üzerine Etkisi - Uluğ, Bora (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada kreojenik ısıl işlemin 100Cr6 ve 8620 kalite çeliklerin özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir . Isıl işlem sertleştirilmesine tabi tutulan çelik numuneleri bu işlemi takiben -70°C’de kreojenik ısıl işlem görmüştür. Malzemelerde fiziksel ve mikroyapısal değişimler saptanmış ve kalıntı östenit miktarı tespit edilerek aşınma dirençleri ölçülmüştür . Sonuçlar literatürdeki çalışmalar ile karşılaştırıldığında beklendiği gibi sıfıraltı ( kreojenik ) ısıl işlemin sertleştirilmiş yüksek karbonlu çeliklerde kalıntı östeniti giderici ve ince karbür oluşturucu bir etki yaratması sebebiyle malzemenin sertlik ve aşınma direnci özelliklerini geliştirdiği tespit edilmiştir.

In this study the effect of subzero ( cryogenic ) heat treatment on 100Cr6 and 8620 steel properties was investigated . These steels were cryogenic heat treated at -70°C after quenching hardening . Mechanical property and microstructure changes were observed ; the amount of retained austenite were measured and abrasion resistance for each sample was determined . As a result with comparison of the literature , cryogenic heat treatment of the high carbon quench hardened steels had a positive affect on the hardness and abrassion resistance porperties due to decreasing the retained austenite percentage and enhancing fine carbide precipications .
The Effect Of Subzero/cryogenic Heat Treatment On 100cr6 And 8620 Steel Properties
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2006
Keywords: kreojenik; sıfıraltı; ısıl işlem; 100Cr6; 8620; kalıntı östenit; cryogenic; subzero; heat treatment; 100Cr6; 8620; retained austenite