Görünür Bölgede Absorbsiyona Sahip Floren-tiyoksanton Türevleri - Yılmaz, Ali Görkem (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010)
Işıkla başlatılmış polimerizasyon teknolojinin bir çok alanında kullanılan önemli bir tekniktir. Hem radikal hem de katyonik polimerizasyon bu anlamda kullanılmış ve mekanizmaları da detyalı bir şekilde incelenmiştir. Metakrilatlar, doymamış poliesterler, poliüretanlar gibi bir çok formulasyona uygun olan UV ve görünür bölge absorbsansına sahip serbest radikal başlatıcıları çokca mevcut olduğundan serbest radikal polimerizasyonda daha fazla ilerleme kaydedilmiştir.. Görünür bölgede aktif olan, hem parçalanabilir, hem de bimoleküler hidrojen koparma tipi başlatıcılar iyi bilinmektedir. Titonesen ve kamfokinonun aminle birlikte kullanıldığı sistemler buna örnektir. Fotobaşlatıcıların, görünür bölgede absorbansa sahip olmasının yanında suda çözünebiliyor olması da günümüzün çevre dostu kimyası için oldukça önem taşır. Geleneksel fotobaşlatıcılara hidrofilik gruplar bağlandığında suda çözünebilen ancak fotoaktivitesi az da olsa azalmış fotobaşlatıcılar sentezlenebilir. Bununla birlikte, bu başlatıcıların yeterli fotoaktivite gösterdikleri ortaya konmuş ve son zamanlarda önemli miktarda çalışma su bazlı formülasyonlara kaymıştır. Bu tezde, görünür bölgede absorbansa sahip biri organik çözücülerde diğeri suda çözünebilen floren karboksilik asit tiyoksanton ve onun sodyum tuzunun sentezi sunulmuştur. Her birinin başlatma mekanizmaları Lazer Flash Fotolizi çalışmaları yardımı ile belirlenmiştir. Geleneksel monomer formülasyonları ile yapılmış FotoDSC çalışmaları da tez içerisnde bulunmaktadır.

Photoinitiated polymerization is a well-known technique exploited in many technologically important areas. Both free radical and cationic polymerizations have been used, and the mechanisms of initiation have been studied in detail. The free radical mode is in more advanced state due to its applicability to a wide range of formulations based on (meth)- acrylates, unsaturated polyesters, and polyurethanes and the availability of photoinitiators having spectral sensitivity in the near-UV and visible range. Both cleavable and bimolecular hydrogen abstracting type photoinitiating systems, acting in the visible range, are wellknown. Titanocene and camphorquinone in conjunction with an amine are typical examples for the respective systems. In addition to visible light absorbtion, water solubility of an initiator is also an important parameter for todays green chemistry. İntroduction of hydrophillic groups onto a conventional photoinitiator generally yields water soluble photoinitiator with a little decrease in photoactivity. Still, these salts are shown to display sufficient photoactivity, and scientific studies are intensivly shifting to the water-borne formulations. In this thesis, synthesis and characterization of two different photoinitiators, namely fluorene carboxylic acid thioxanthone and its sodium salt; the former oil soluble and the latter water soluble, but both with visible range absorbtion characteristics have been reported. Their initiation mechanism have been investigated with Laser Flash Photolysis. The PhotoDSC studies of the photoinitiators in conjuction with the conventional monomer formulations are also included.
Thioxantone Derivatives With Fluorene Groups As Visible Light Absorbing Photoinitiators
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Keywords: Fotopolimerizasyon; Fotobaşlatıcılar; Tiyoksanton; Photopolymerization; Photoinitiators; Thioxantone