Tüketim Kültürünün Etkisinde Değişen Kentsel Yaşam Biçimleri Ve Küresel Kentler: İstanbul Örneği - Akbalık, Esra (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada; son 20 yılda yaşanan değişimler ile şekillenen kentsel mekanlar ve yaşam biçimleri ele alınmıştır. Kent kavramının ortaya çıkışı ve tarihsel süreç içinde kentleşme ve kentlileşme kavramlarının evrimi tanımlanmış; küreselleşme süreci ile birlikte biçim değiştiren tüketim kavramı doğrultusunda ortak özellikler gösteren kentsel alanlar, tüketimi ön plana çıkaran mimarlık ürünleri bağlamında incelenmiştir. A.B.D ve Avrupa kentleri için yapılan literatür analizinde ortaya çıkan kavramsal çerçeve içinde, İstanbul’un kentleşme ve kentlileşme süreci araştırılmıştır. Son bölümde yapılan alan çalışmasında ise, yerinde gözlem ve reklam metinleri yöntemiyle, İstanbul’da yer alan bir lüks konut yerleşimi ile alışveriş merkezinin mimari biçimlenişi ve tasarım konsepti ele alınmış ve yorumlanmıştır.

In this study urban settings and life styles are investigated within the changes occurred in last 20 years. Concept of urban is described and the evolution of urbanism and urbanization are conceptualized. Consumption has changed with the process of globalization. This study’s structural framework includes the works of architecture that emphasize consumption. The examples that are studied in this part, shows some similarities between global cities’ settings. Same similarities are searched in the urbanization process of Istanbul and at the last part of the study, the results of the survey study which is done on a luxury housing unit and a shopping mall, is interpreted.
Global Cities And Change Of Urban Life Styles Within The Consumption Culture – Istanbul
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2004
Keywords: Tüketim Kültürü; Kentsel Yaşam Biçimleri; Kentleşme; Kentlileşme; Küreselleşme; Consumption Culture; Urban Life Styles; Urbanization; Urbanism; Globalization