Yaşam Kalitesi Ve Kullanıcı Memnuniyetinin Kentsel Tasarımdaki Etkisine Çok Boyutlu Yaklaşım - Kabdayı, Harika (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Çok boyutlu bir yapıya sahip olan yaşam kalitesi, mutlu insanlar ve sağlıklı bir toplumda önemli bir olgu ve değerlendirme aracı olarak düşünülmektedir. Yaşam kalitesi ölçümlerinde memnuniyet ve konut alanı memnuniyeti kavramları detaylı olarak ele alınmaktadır. Yaşam kalitesi ve konut alanı memnuniyetinin literatürde yapılan çalışmaları değerlendirilmiş ve değerlendirilen parametrelerin sonuçlarına yer verilmiştir. Yaşam kalitesinin geliştirilmesi için yapılacak olan çalışmalar, bireylerin ve toplumun yaşam kalitesi hakkındaki düşüncelerini, duygularını, memnuniyetlerini ve algılarını anlamamızı sağlamaktadır. Bu çalışmada, değişen kentsel alanda yaşam kalitesi kriterlerini ve konut alanı memnuniyet göstergelerini inceleyerek kaliteye çok boyutlu bir yaklaşım modeli oluşturulması amaçlanmıştır. Yaşam kalitesi ve konut alanı memnuniyeti konuları ile ilgili olarak yapılan araştırmalar incelenerek bu konunun değerlendirilmesi farklı bir bakış açısıyla yapılmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda yaşam kalitesi ve memnuniyet kavramlarının değerlendirildiği bir yaklaşım ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Multidimensional concept of quality of life is thought as an important phenomenon and assessment element of happier people and healthy community. The concepts of satisfaction and residential satisfaction have been mentioned in detail in quality of life measurements. In the literature studies of quality of life and user satisfaction have been evaluated and the assessment of parameters has been discussed. The studies for improving the quality of life have been provided to understand both person and community thoughts, feelings, satisfaction and perceptions. In this report, the aim has been made a multi dimensional approach to urban area while has been examined the quality of life indicators and residential satisfaction criteria. The studies of quality of life and user satisfaction have been discussed, the evaluation of the issue have been tried to find out another point of view. As a result, the concepts of quality of life and satisfaction have been evaluated have been tried to improve an approach.
Multidimensional Approach To Quality Of Life And User Satisfaction Effect On Urban Design
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2006
Keywords: Yaşam Kalitesi; Memnuniyet; Kentsel Tasarım; Quality of Life; Satisfaction; Urban Design