Bilgi Ekonomisi Ve Elektronik Dönüşüm Süreci - Ünlükal, Ferhat (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmanın amacı, yeni ekonomi içerisinde bir şirketin konumlandırılması ve şirketin elektronik ortamda iş yapabilir hale getirilmesi, Yeni ekonomi içerisindeki şirketlerin değişimi ve bu değişim sürecinin yönetimi, şirketlerin daha verimli çalışmasının sağlanmasıdır. Bu amaçla, birinci bölümde bilgi ekonomisi , özellikleri ve değişim kavramları üzerinde duruldu. İkinci bölümde bilgi ekonomisini doğuran, Amerikan ekonomisindeki bilgi teknolojileri endüstrisinin, verimlilik gelişimine katkısı, işgücü ve ticarete etkisi incelendi. Üçüncü bölümde doğrusal gelişim gösteren ekonomik , politik ve sosyal faktörlere karşı üstel bir gelişim gösteren teknoloji ve teknolojinin bilgi ekonomisi katkıları incelenmiştir. Teknolojiler arasındaki yakınsama ve yaşanılan değişime paralel değer zinciri değişmekte ve yeni iş fırsatları ortaya çıkmaktadır. Teknolojiler konusunda bilgi teknolojileri üzerine yoğunlaşıldı ve bilginin yönetimi ve araçları üzerinde duruldu. Dördüncü bölümde, İktisatın temel kurallarını sarsan bilgi ekonomisinin şirketlere etkileri incelendi. Şirketlerin yeni değer zinciri içerisindeki yerleri, iş yapış tarzları, şirketlerinin yeni dünyaya yaşatmaları için yapmaları gerekenler, iş dünyasında yapılması gereken devrim, insan kaynakları ve eğitim faaliyetlerindeki değişiklikler ve müşteri hizmetlerindeki değişim anlatıldı. Beşinci ve uygulama bölümünde, bir şirketin yeni dünya düzeninde konumlandırılması için bir örnek uygulama yapıldı ve şirketlerin teknoloji bazlı stratejilerini nasıl geliştirebileceği ve şirketin kendini yeni dünya içerisinde konumlandırabileceği bir metodoloji ortaya konuldu. İkinci uygulama olarak bir şirketin elektronik ortama dönüşüm için proje metodolojisi önerildi ve şirketin elektronik dönüşümü için Nete hazırlık testi ve Proje önceliklendirme anketi yapıldı. Projeler üç kritere göre sınıflandırıldır. Bu üç kritere göre, şirketin Internet Değer matrisi ve önceliklendirme matrisi oluşturuldu. Kaynakların etkin kullanılması ve deneyim kazanılması için pilot projeler seçildi ve uygulamaya alındı. Bir şirketin yeni ekonominin getirdiği elektronik ortamda iş yapabilmesi ve verimlilik artışı sağlandı. Sonuç olarak, ele alınan bir şirket konumlandırıldı ve elektronik dönüşümü için projeler başlatıldı. Bilgi ekonomisi kavramından hareketle, sonuç bölümünde Şirketler, devlet ve Üniversiteler için çözüm önerileri ve tartışma konuları ortaya atıldı.

The main purpose of this study is to position a company in the New Economy where that company gains the ability of working in an electronical environment, to change the culture of the companies and to manage that change to achieve higher productivity within the companies. To achieve the aim of the study; the properties and change concepts of information economy have been explained in the first section. In the second section, information economy which is centered in the US Economy have been studied on through considering the effectiveness of the improvement and the effect on the employment and trade. In the third section; In contrast to factors which has a linear effect over change process such as economy, politics and socioculture, the additions of technology which has an exponential effect over information economy have been defined. Convergence between technologies and value chain differing according to the change of the economy have resulted new business opportunies. The concentration has been realized over the information technology and information management tools. In the fourth section, the effects of information economy which has destroyed the main theories of the Old Economy, over the companies have been examined. The positions of the companies in the new value chains, way of doing business, things to be done to get alive in the new world, evolution that should be realized in the business sector, changes in the activities of the human resources and training and the change in the customer services have been described. In the fifth section, the application process where a company’s positioning in the new economy have been undertaken as an example. Through the example, how to develope strategies that are based on technology and a methodology for the company to position itself in the new economy have been defined. As the second application, the way to transforming a company to the electronical environment have been recommended and a Netreadiness test for the electronical transfer of the company and a prioritization inquiry for the project have been applied. Projects have been classified to 3 criterias. As to these criterias, Internet Value Matrix and Priority Matrix of the company have been generated. In order to use the resources effectively and to gain experience, pilot projects have been selected and taken to application. The ability of doing business through electronical ways in the new economy and the increase in the effectiveness have been realized. Finally, a company is positioned and projects have been started to achieve the trasfer through electronical ways of that company. At the final section, a platform for the Companies, Government and Universities have been thrown for the discussions and solution recommendations.
Knowledge Economy And Electronic Transformation Process
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2001
Keywords: Bilgi Ekonomisi; Bilgi Teknolojileri; Değişim; Elektronik Dönüşüm; Bilgi Yönetimi; Information Economy; Information Technology; Change; Electronical Trasformation; Knowledge Management