Bilgisayar Destekli Fikstür Tasarımı Ve Analizi - Koca, Murat (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu yüksek lisans tez çalışmasında imalat hızlarının ve esnekliğinin artmasıyla bir gereklilik haline gelen bilgisayar destekli fikstür tasarımının ve imalatının hızlandırılması için yöntemler araştırılmıştır. Her ne kadar modüler fikstür sistemleri bu süreci hızlandırmışsa da her alanda kullanılamamaktadırlar. Yaygın olarak kullanıldıkları işleme tezgahlarında ise hız ve imalat çeşitliliği mevcut sistemin daha da iyileştirilmesini gerektirmektedir. Otomotiv sektöründe oldukça büyük öneme sahip kaynak ve ölçme fikstürlerinin tasarım ve imalatında BDT’ dan faydalanarak standart elemanları içeren bir kütüphane oluşturulması büyük önem taşımaktadır. Fikstür kavramının genel olarak açıklandığı birinci bölümden sonra ,ikinci bölümde BDT yardımıyla klasik tip fikstür tasarımı aşamaları ve daha sonra yapılması gerekli kontroller açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise modüler fikstür sistemleri açıklanmış ve işleme tezgahlarındaki uygulamaları, yerleştirilmeleri üzerinde durulmuştur. Son olarak dördüncü bölümde ise Tofaş’ta uygulama denemeleri ve patent süreci devam eden, özellikle ölçme fikstürlerinde moduler sistemler kadar pratik ve aynı zamanda klasik fikstür ihtiyaçlarına cevap veren “ Sac geçme fistür sistemi” açıklanacaktır.

In this thesis named as ‘Computer Aided Fixture Design and Analysis’ , methods are searched to improve computer aided fixture design and manufacturing process, which became necessary because of the developing manufacturing techniques. Though modular fixture systems improved this process, they are not able to be used in all cases. Variety, velocity and the flexibility of the machining tools where modular systems are generally used indicate that modular fixing system should also be improved. Besides it’s important to create a library of standarts for classical type welding and measuring fixtures. After the first section which explains the definition and types of fixtures, design process of a classical fixture with CAD techniques is explained in second section. In the third section modular fixture systems, and their implementations on tooling machines are explained. In the last section the new developed “Laser cut sheet metal structured fixture” method which is still being examined in Tofaş for feasibility is going to be explained.
Computer Aided Fixture Design And Analysis
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2006
Keywords: Fikstür; Modüler; Lazer; Fixture; Modular; Laser