Direk Soğutmalı Ve Çift Merdaneli Döküm Yolu İle Üretilen 6xxx Serisi Kaynaklı Ve Kaynaksız Alüminyum Alaşımlarının Oyuklanma Korozyonu Davranışı - Kurt, Köksal (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Alüminyum otomotiv sanayinde giderek kullanımı artan bir mühendislik malzemesidir. Alüminyumun düşük ağırlığına rağmen sergilediği yüksek mukavemet ve kolay işlenebilirliği bunun nedeni olarak gösterilebilir. Yapısında alüminyumu daha çok barındıran taşıtların diğerlerine nazaran daha hafif olması, artan petrol fiyatları göz önünde bulundurulduğunda ekonomik olarak bir avantaj sağlamaktadır. Alümiyum levha konvansiyonel olarak direk soğutmalı döküm (DC cast) ve sıcak hadde ile üretilirken ikinci adımı gerektirmeyen çift merdaneli döküm (TRC) yöntemi gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Ancak çift merdaneli döküm yönteminde üretim kademelerini kısaltırken, yöntemden kaynaklanan mikro yapısal oluşumlar başta korozyon davranışını etkileyen sorunlara yol açmaktadır. Alüminyumun endüstriyel uygulamalarında tungsten asal gaz korumalı kaynak (TIG) yaygın bir birleştirme işlemi olarak kullanılmaktadır. Burada kaynak işleminin ve dolgu metali seçiminin korozyon direnci üzerindeki etkisi, malzemenin kullanılacağı yerin seçiminde önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle TIG kaynağında bunlara dikkat edilmelidir. Bu çalışmada TIG kaynağı ile birleştirilmiş, iki farklı yöntemle üretilmiş Al 6016 ve Al 6082 alaşımlarının oyuklanma korozyonu davranışları, kaynak etkisi, üretim yöntemi ve alaşım katkısı göz önünde bulundurularak incelenmiştir.

Aluminium alloys find different application areas in automotive industry day to day. It is why aluminium has good corrosion resistance, formability and strength in spite of its lightness. If the increasing price of petrol is considered, vehicles that include more aluminium as a counterpart in their construction will have certain advantages. In case aluminium sheet production, twin roll casting (TRC) becomes widespread instead of conventional method direct chill casting (DC) with reducing the production steps. Although TRC has some advantages, some micro structural questions are shown and affect the corrosion resistance, strength etc. of the material. In some industrial applications aluminium has to be used as joints. One of the most prevalent methods is tungsten inert gas welding (TIG). In TIG welding heat exposure and filler metal selection are vital considering on the corrosion resistance and strength of the weldment. In this study the pitting corrosion resistances are investigated of 6016 and 6082 aluminium alloys by keeping in mind the alloys, production methods and welding effect differences.
The Pitting Corrosion Behaviors Of Welded And Non-welded 6xxx Series Aluminium Alloys Produced By Direct Chill Cast And Twin Roll Cast
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2006
Keywords: Alüminyum alaşımları; oyuklanma korozyonu; kaynak işlemi; Aluminium alloys; pitting corrosion; welding