Holografik İnterferometre Yardımı İle Isı Ve Kütle Geçişi - Çakmanus, Engin Salih (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada, yatay silindir etrafında meydana gelen doğal ısı geçişi ve bileşik ısı ve kütle geçişi incelenmiştir. Teorik analizde değişik sınır tabaka kalınlıkları için ölçek analiz yöntemi uygulanmıştır. Deneysel çalışmada ise iki farklı yöntem. Bunlardan ilki, yatay silindir etrafındaki sıcaklık dağılımını belirlemek için kullanılan Holografik interferometre tekniğidir. Diğeri ise, etrafı naftalinle kaplı silindirde, süblimasyon sırasında naftalinde meydana gelen kütle değişimini inceleyen Naftalin süblimasyon yöntemidir. Deneysel çalışmalar sabit ısı akısı sınır şartı için yapılmıştır. Bu deneysel ve teorik incelemeler sonucunda elde edilen Nu ve Sh sayıları literatürdeki ifadelerle karşılaştırılmıştır. Ayrıca yatay silindir etrafında meydana gelen sıcaklık dağılımı görüntülenmiştir.

In this study natural heat transfer and combined heat and mass transfer occurs around horizontal cylinders are investigated. Scale analysis is applied in theoretical analysis for different boundary layer thickness. Therefore scaling arguments obtained with scale analysis for different kind of fluid. In experiments, natural convection from a horizontal cylinder dissipating a uniform heat flux is analyzed by two different method. These is Holographic Interferometry and Naphthalene sublimation method. Temperature gradient around horizontal cylinder is obtained by holographic interferometry. During the sublimation mass change that occurs in cylinder surface covered with naphthalene is studied by naphthalene sublimation method. Nu and Sh numbers are obtained in theoretical analysis and experiments are compared with other researches. Moreover temperature variation around horizontal cylinder is determined.
Heat And Mass Transfer With Holographic Interferometry
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2000
Keywords: Holografik interferometre; Isı geçişi; Bileşik ısı ve kütle geçişi; Naftalin süblimasyom yöntemi; Yatay silindir; Doğal taşınım; Sabit ısı akısı; Holographic interferometry; Naphthalene sublimation method; Heat transfer; Combined heat and mass transfer; Horizontal cylinder; Natural convection; Uniform heat flux