İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Yolunda Kültürün Kentsel Dönüşüm Üzerindeki Etkisinin Ölçümü: Zeytinburnu Kültür Vadisi Projesi Örneği - Akçakaya, İmge (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışma, kültürün kentsel dönüşüme katkısını Avrupa bağlamında inceleyerek, özellikle bir kültür odaklı kentsel dönüşüm katalizörü olan Avrupa Kültür Başkenti yoluyla 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti etkinliğine ev sahipliği yapacak olan İstanbul için bir dizi ders çıkarmayı amaçlamakta; bu doğrultuda İstanbul’da bir kültür odaklı kentsel dönüşüm inisiyatifi olan Zeytinburnu Kültür Vadisi Projesi örneği üzerinden kentsel dönüşüme etki eden ölçülebilir kültürel değişkenlerin sınanması için stratejik bir yaklaşım önermektedir. Bu yaklaşım dahilinde kültürün etkisinin ölçümünün ‘boylamsal etki değerlendirmesi yöntemi’ yoluyla dönüşüm etkinliğinin öncesi, sırası ve sonrasında yürütülmesi gerekliliği vurgulanmaktadır. Böylece çalışma, kentsel dönüşüm sürecinde ölçme ve değerlendirme tekniklerinin etkin kullanımına katkı sağlamaktadır.

This study aims to examine culture’s contribution to urban regeneration in the European context, particularly through the European Capital of Culture (ECOC) programme as an important culture-led urban regeneration catalyst, in order to derive lessons for Istanbul on the way to host European Capital of Culture in the year 2010, and to propose a strategic approach for testing measurable culture related variables which have impact on urban regeneration through the case of Zeytinburnu Culture Valley Project as a culture-led urban regeneration initiative in Istanbul. Thus, this study aims to support effective usage of measurement and evaluation techniques in urban planning process.
Measuring The Impact Of Culture On Urban Regeneration Towards Prospects For Istanbul Ecoc 2010: The Case Of Zeytinburnu Culture Valley Project
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
Keywords: Kentsel dönüşüm; Etki ölçümü; Avrupa Kültür Başkenti; Urban regeneration; Impact measurement; European Capital of Culture