Demir Oksit (feo) İlavesinin Forsterit Sentezine Etkisi - Güney, Önder (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008)
Bu çalışmada, x – ışınları ile kantitatif analiz yöntemlerinden biri olan iç standart yöntemi kullanılarak, demir oksit ilavesinin (FeO) değişik sıcaklık ve sürelerde forsterit sentezine olan etkisi incelenmiştir. FeO içermeyen Mg2SiO4 stokiyometrik bileşimi ile %1, 3, 8 FeO (99, 97, 92 Mg2SiO4) içeren bileşimler, yüksek saflıktaki magnezyum oksit (MgO), kristobalit (SiO2) ve hematit (Fe2O3) başlangıç malzemelerinin homojen bir şekilde karıştırılması sonucu hazırlanmışlardır. Ön şekillendirilmeye tabi tutulan bileşimler, 1450, 1500, 1550, 1650°C’deki pişirme sıcaklıklarında, 15 dakika ile 8 saat arasında değişik zaman aralıklarında tutularak sinterlenmişlerdir. Sinterlenen malzemelerin yapısında kalan kalıntı magnezyum oksit ve kristobalit miktarları ise daha önceden iç standart yöntemine göre hazırlanmış kalibrasyon doğrularının yardımı ile belirlenmiştir.

In this study, the effect of iron oxide (FeO) addition on the forsterite synthesis has been examined in different temperature and duration by utilizing the internal standard methodology, which is one of the quantitative analysis methodologies with X-rays. In experiments performed, first, Mg2SiO4 stoichiometric composition that not contains FeO, and the compositions that contain %1, 3, 8 FeO (99, 97, 92 Mg2SiO4) have been prepared from initial materials which are magnesia (MgO) at high purity, cristobalite (SiO2), and hematite (Fe2O3). Prepared compositions have been preformed and sintered at the sintering temperature of 1450, 1500, 1550, 1650°C with the sintering time between 15 minutes and 8 hours. The amount of magnesia and crystobalite remained in the structure of sintered materials have been determined by means of the calibration graphs that had been generated previously referring to the internal standard methodology.
The Effect Of Iron Oxide (feo) Additions On Formation Of Forsterite
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
Keywords: forsterit; x – ışınları ile miktarsal analiz; sinterleme; forsterite; quantitative x – ray diffraction; sintering