Türkiye'de Otomobil Sahipliğinin Modellenmesi - Öğüt, Kemal Selçuk (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu tez kapsamında, Türkiye'deki otomobil sahipliğinin geçmişteki eğilimi incelenerek gelecekte ne şekilde davranabileceği modellenmeye çalışılmıştır. Otomobil sahipliğinin tarihsel gelişimin ve kullanılan modeller incelenmiş ayrıca otomobil sahipliğinin toplu taşıma ile olan ilişkisi ve otomobil kullanımı konularına da yer verilmiştir. Türkiye'de otomobil sahipliğine yönelik S eğrisi modelleri, kesit analizi modelleri ve çok değişkenli regresyon modelleri geliştirilmiştir. Modellerde otomobil sahipliğine etki eden en önemli değişken kişi başına gayri safi milli hasıla önemli yer tutmaktadır. Modeller ile öngörü dönemi olarak belirlenen 2000-2025 yılları arası otomobil sahipliği öngörüleri yapılmıştır. Çalışmada, Türkiye'de en fazla otomobilin bulunduğu ile olan İstanbul'da da otomobil sahipliği incelenmiştir. Çalışma sonunda model öngörüleri ve gelecekte yapılması gerekli çalışmalar belirtilmiştir.

In this study first, historical development of car ownership models are listed. In the third section, before calibrating car ownership models, historical development and current situation of automotive sector in Turkey are examined. To calibrate a model for car ownership in Turkey, 3 types of S curve (logistic, power growth and Gompertz), cross-section and multi regression models are developed. In order to make forecasts, three scenarios which involve different growth rates of GNP are developed. For all calibrated models forecasts are made for a period of 2000-2025. The same car ownership modelling procedure is used for Istanbul. calibrated models are compared and forecasts for 2025 are discussed. The need for disaggregated data are noted to make more powerful forecasts.
Models For Car Ownership Forecasting In Turkey
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2000
Keywords: Otomobil sahipliği; Otomobil kullanımı; Doygunluk düzeyi; Car ownership; Car use; Saturation level