Klik Kimyası İle Isısal Sertleştirilebilen Polibutadienler - Kukut, Sevim M. (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011)
Bu çalışmada polibutadienin uygun koşullarda bromlanarak aizdleme reaksiyonuna hazır hale getirilip, polibutadienazid elde edilerek klik kimyası uygulanarak propargilbenzoksazin fonksiyonlarının polybutadiene bağlanarak halka kapanması reaksiyonlarının gerçekleştirilmesi ve böylece yüksek oranlarda ısıya dayanıklı özellikteki polimerlerin elde edilmesi amaçlanmaktadır. Bu yöntemle azidleme ve klik reaksiyonu sonucunda polibutadienin mekanik özelliklerindeki değişimler ve avantajları incelenecektir.Spektral ve termal analizler sentezlenen polimerde benzoksazin fonksiyonunun varlığını ispat etmişlerdir.Benzoksazin çeren polibutadienin termal olarak aktiflenip kataliz olmaksızın sertleştirilebilir olduğu gösterilmiş ve sertleştirilme sonrasında char eldesi olduğu gözlenmiştir. Sentezlenen polimerlerin molekül ağırlıkları ile polidisperistelerinin belirlenmesinde GPC kullanılacaktır.

In this thesis, novel side-chain benzoxazine functional polybutadiene (PB-Benzoxazine) was synthesized by using “Click Chemistry” strategy. First, approximately 10% of double bonds were brominated with Br2 in CCl4 then these bromo groups converted to azido groups by using NaN3 in DMF. Propargyl benzoxazine was prepared independently by a ring closure reaction between p-propargyloxy aniline, paraformaldehyde and phenol. Finally, azidofunctionalized PB was coupled to propargyl benzoxazine with high efficiency by click chemistry. The spectral and thermal analysis confirmed the presence of benzoxazine functionality in the resulting polymer. It is shown that PB containing benzoxazine undergoes thermally activated curing in the absence of any catalyst forming PB thermoset with high char yield.
Thermally Curable Polybutadiens By Ckick Reactions
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
Keywords: termoset; click reaksiyonları; polibutadien; benzoksazin; polibenzoksazinler; thermoset; click reactions; polybutadiene; benzoxazines; polybenzoxazines