Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinde Modellerin Kullanımının Karar Verme Sürecindeki Rolü - Erdoğan, Ezgi (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)
Bu çalışmada sanayi tesislerinin hava kalitesine etkisini belirlemek amacıyla ISC ve AERMOD modelleri kullanılmış ve her iki modelin sonuçları karşılaştırılarak sonuçların doğruluğu tartışılmıştır. Model Doğalgaz Kombine Çevrim Santralinden atmosfere salınan SO2 NO2 ve PM10 gazları için çalıştırılmıştır. İlk olarak model yönetmelikte yer alan kriterlere göre belirlenen çalışma alanı için çalıştırılmıştır. Daha sonra farklı baca yükseklikleri ve farklı çalışma alanlarında kullanılan grid boyutları değiştirilmiştir. AERMOD ve ISC modellerinin kullanımı ile bu değişimlerin kirleticinin yer seviyesi dağılımı üzerinde neden olduğu etkiler incelenmiştir. Ve son olarak, her iki model kırsal ve şehir arazi tipine göre çalıştırılmış, yer seviyesi kirletici konsantrasyonlarının değişimi iki model için ayrı ayrı incelenmiş ve farklılıkların sebebi irdelenmiştir.

In this study, in order to determine the effect of air quality in industrial plants ISC and AERMOD models used and the accuracy of the results by comparing the results of both models are discussed. The model was run for gases SO2 NO2 and PM10 released into the atmosphere from Natural Gas Combined Cycle Power Plant. Firstly, the model was run for the 6km x 6km domain is determined by the criteria set out in the regulation. Later, a different stack heights and different grid sizes used in domains changed. With the use of AERMOD and ISC models, caused by the effects of these changes on the distribution of ground-level pollutant examined. And finally, both models are run according to the type of rural and urban land, ground-level pollutant concentrations were examined separately for two models of change and the reason for the differences discussed.
The Role Of Models In Terms Of Decision Making In Industry Based Air Pollution
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2012
Keywords: Dağılım modeli; ISC; AERMOD; Hava Kalitesi Yönetimi; Hava Kirliliği; Dispersion modeling; ISC; AERMOD; Air Quality Management; Air Pollution