Dizel Enjeksiyon Sistemlerinde Yüksek Basınca Dayanıklı Bileşenler İçin Geçici Korozyon Dayanımı Sağlayan Silanlama Prosesi - Şadıllıoğlu, Duygu (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012)
Bu çalışmada, silan kaplama metoduna ilişkin yeterli bilgi, tecrübe birikiminin sağlanması ve ayrıca hidroksilleme adımının korozyon dayınımına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çerçevede metal altlıklar; farklı kimyasal, konsantrasyon, süre ve sıcaklık değerlerinde hidroksillenmiştir. Daha sonra, farklı sıcaklık, süre ve konsantrasyonda hidroksillenen parçalar karakterize edilerek silan kaplı parçaların korozyon performansı değerlendirilmiştir. Silan kaplanmış veya hidroksillenmiş metal altlıkların deneysel olarak incelenmesi esnasında; Tuz Püskürtme Testi, Temas Açısı ve Bakır Dekorasyonu karakterizasyon teknikleri kullanılmıştır. Tuz püskürtme testi sonuçları, ticari kimyasal solüsyonunda hidroksillemenin, NaOH solüsyonunda hidroksillemeden daha etkin olduğunu göstermiştir. Ticari kimyasal ile NaOH arasındaki bu farkın; ticari kimyasal içeriğindeki zengin ıslatıcı ve oksitleyicilerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Kontak açısı ölçümleri sonucu tüm silan kaplı parçaların yaklaşık 105° açıda ve hidrofobik özellikte olduğu görülmüştür. Diğer bir karakterizasyonu yöntemi olan bakır sülfat dekorasyonu ise kaplamaların homojenliğini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Test sonrasında silan kaplanmış parçalar arasında belirgin bir renklenme/homojensizlik olanaklar dAhilinde saptanmamıştır. Buna rağmen, hidroksilleme işlemi yapılmadan kaplanmış parça ile hidroksilleme yapılıp kaplanmış parçalar arasındaki fark gözlenmiştir.

In this study, effect of hydroxylation step investigated deeply to understand its relationship with corrosion protection. In this frame, parts were hydroxylated in solutions at different chemicals, concentration, time and temperature. Afterwards, the influence of the hydroxylation solution concentration, time and temperature was characterized and corrosion performance of silane coated parts was evaluated. In this thesis, mainly used characterization techniques are Salt Spray Test, Contact Angle Measurement, and Copper Decoration Method. SST results showed that the part hydroxylated in commercial hydroxylation chemical had better corrosion resistance compared to part hydroxylated in NaOH solution. It is believed that the difference between NaOH and commercial chemical occurred due to rich content of wetting and oxidizing agents in commercial chemical. The contact angle results highlighted that all the silane coated parts are hydrophobic with angle 105° more or less. The copper decoration method was performed in order to evaluate homogeneity and porosity of the samples. After the decoration test, the silane coated parts showed no obvious discoloration.
Silanization Process As Temporary Corrosion Protection For High Pressure Resistant Components In Diesel Injection Systems
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2012
Keywords: silan; silan kaplama; korozyon dayanımı; silane; silanization; corrosion resistance