Karar Kriteri Olarak Ulaşımın Perakende Gelişim Sürecindeki Yeri & Anadolu Şehirlerinden Bazı Örnekler - Gür, Hilal Saliha (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009)
Alışveriş merkezleri planlanmış şehir alanı içerisinde, ticaret imarlı arazilerde, yatırımcı kuruluşlar ve gayrimenkul geliştirme şirketleri tarafından hayata geçirilen, birçok perakende kurumunu barındıran önemli yatırımlardır. Ancak alışveriş merkezleri, geliştirme sürecinde ve hayata geçirildikten sonra alınan yanlış kararlarla ulaşım sorunlarını beraberinde getirmiştir. Bu problemleri ilk noktada gidermek için, alışveriş merkezleri hayata geçirilmeden mevcut durumu ve gelecekte beraberinde getireceği trafik yükü durumu dikkate alınarak gerekli tüm etüd ve analizler ile ulaşım- trafik ögeleri belirlenmeli, bu ögeleri etkileyen faktörler irdelenmelidir. Bu anlamda tez çalışmasının esas konusu olan; karar kriteri olarak ulaşımın perakende gelişim sürecindeki yeri, Anadolu şehirlerinden bazı örneklerle sunulmuştur. Yürütülen çalışmada, kent gelişimine hem ekonomik hem de sosyal yönden büyük fayda sağlayan alışveriş merkezleri geliştirilirken kentlinin en önemli haklarından biri olan ulaşım rahatlığı elinden alınmaması gerektiği olgusu Ancora Adana Alışveriş Merkezi projesi için hazırlanan trafik etüd çalışmasıyla örneklenerek nihayetlendirilmeye çalışılmıştır.

Shopping centres are important investments where are consist of many retail foundation. Shopping centres were occurred by investment foundations and real-estate development company in planned city centres and commercial-zoned. In buildings, both shopping unites can reach easily and can realize productively your transactions. However, in developing process and going into operation, transportation problems caused with mistakes decisions. Since these problems can solve at first point, transportation- traffic elements were determined with study and analysis. But all of them must provide without going into operation and traffic loading must analyse. Moreover there element’s effective factors must analyse. So, thesis study’s main topic is that as criteria of decision, transportation on retail development process and some examples of Anatolian cities were explained. In making study, shopping centre have important advantages both economic and social over city development. While shopping centres are developed, it must not be problem for traffic. Traffic study was prepared for Ancora Adana Shopping Centre project where was exampled in this study.
Transportation As A Decision Criteria In Retail Developments & Some Samples In Anatolian Cities
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Keywords: Alışveriş merkezleri; Tarihte alışveriş merkezleri; Adana; Gayrimenkul geliştirme süreci; Trafik etki Analizleri; Ulaşım planlaması; Perakende gelişim süreci; Shopping centres; Shopping centres in ancient times; Adana; Real Estate Development Process; Traffic impact analysis; Transportation planning; Retail development process