Poli(2,6-dimetil-1,4-fenilen Oksit) Kullanımı İle Atom Transfer Graft Kopolimerizasyonu - Barlan, Mine (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada, poli(2,6-dimetil-1,4-fenilen oksit)ler bilinen bir yöntemle bromlanmış ve bromlanmış poli(2,6-dimetil-1,4-fenilen oksit)ler atom transfer graft kopolimerizasyonda kullanılmıştır. Değişik molekül ağırlığı, polidispersite ve bromlanma derecesine sahip makrobaşlatıcılar hazırlanmıştır. Bromlanmış olan bu poli(2,6-dimetil-1,4-fenil)oksitler stiren ve metil metakrilatın bakır katalizli ATRP (Atom Transfer Radikal Polimerizasyonu) başlatılmasında kullanılmıştır. Ancak, makrobaşlatıcının bakır katalizli ATRP yönteminde kullanımı, yüksek radikal kararlılığına bağlı olarak çapraz bağlanma ve jel oluşumu ile sonuçlanmıştır. Jel oluşum oranı kullanılan bakır oranları ile bağlantılıdır ve bakır oranı düştükçe azalmaktadır. Elde edilen graft polimerlerin GPC (Jel Geçirgenlik Kromatografisi) çalışmaları, polimerlerin kontrolsüz molekül ağırlıklarında oluştuğunu göstermiştir. Makrobaşlatıcının jelleşmesinin engellenmesi ve sonuç polimerlerin molekül ağırlıklarının kontrolünün sağlanması için graft through prosesinde çeşitli ilave maddeler ve katma metodları üzerine çalışılmıştır. Yine aynı amaçla, ATRP kullanılarak poli(metil metakrilat)ın bromlanmış poli(2,6-dimetil-1,4-fenil)oksit üzerine graft onto prosesi ile bağlanmasına çalışılmıştır.

In this study, poly(2,6-dimethyl-1,4-phenylene oxide)s were brominated according to a known procedure and brominated poly(2,6-dimethyl-1,4-phenylene oxide)s were used in atom transfer graft copolymerization as a macroinitiator. Several macroinitiators were prepared with different molecular weight, polydispersity and bromination degree. These brominated poly(2,6-dimethyl-1,4-phenylene oxide)s were used to initiate copper- catalyzed ATRP (Atom Transfer Radical Polymerization) of styrene and methyl methacrylate. However, high radical stability of the macroinitiator lead to crosslinking and gelation in copper-catalyzed ATRP. The degree of gel formation was also related with copper ratios and decreased with decreasing copper ratios. GPC (Gel Permeation Chromatography) studies of the obtained polymers show that graft polymers were formed with uncontrolled molecular weights. Some additives and addition methods were used in graft through process to prevent the gelation of the macroinitiator and uncontrolled molecular weights of the resulting polymers. Grafting of polymethyl methacylate onto brominated poly(2,6-dimethyl-1,4-phenylene oxide) by ATRP was also studied in this work with the same purpose.
Atom Transfer Graft Copolymerization By Using Poly(2,6-dimethyl-1,4-phenylene)oxide
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2003
Keywords: Poli(2; 6-dimetil-1; 4-fenilen oksit); Atom Transfer Radikal Polimerizasyonu; graft kopolimerizasyon; Poly(2; 6-dimethyl-1; 4-phenylene oxide); Atom Transfer Radical Polymerization; graft copolymerization