Mekanik Alaşımlama Ve Sinterleme Yöntemleri İle 6b Geçiş Metali Karbürleri Pekiştiricili Al Metal Matris Kompozitlerin Geliştirilmesi Ve Karakterizasyonu - Evirgen, Alper (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009)
Bu çalışmada, 6B geçiş metali karbürleri (WC ve Mo2C) pekiştiricileri kullanılarak, Al-Cu esaslı kompozit tozları, bunların kompakt ve sinterlenmiş numuneleri, mekanik alaşımlama ve sinterlenme yöntemleri ile üretilmiştir. %3, %5 ve 7% (%ağ.) pekiştirici ile karıştırılmış Al-Cu tozları 1, 2, 3 ve 5 saat süresince mekanik alaşımlanmıştır ve ardından preslenerek 650 oC’de 4 saat boyunca sinterlenmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlar, toz ve sinterlenmiş numunelerin karakterizasyonu şeklinde iki bölümde verilmiş olup, pekiştirici miktarı ve mekanik alaşımlama süresinin, mikroyapı ve mekanik özellikler üzerine etkisi incelenmiştir. Üretilen tozlar, X-ışınları difraktometresi (XRD), taramalı elektron mikroskopu (SEM), partkül boyut dağılımı, BET yüzey alanı, optik mikroskop (OM), diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) ve mikrosertlik analizleri ile karakterize edilmiştir. Sinterlenmiş numunelerin mikroyapısal ve mekanik karakterizasyonu, XRD, SEM, OM analizleri ve mikrosertlik ölçümleri ile yapılmıştır. Ayrıca, kompakt ve sinterlenmiş numunelerin özkütle değerleri de ölçülmüştür.

In the present study, 6B transition metal carbide (WC and Mo2C) reinforced Al-Cu based composite powders, their consolidated and sintered samples were developed via mechanical alloying and sintering . Powder blends of 3%, 5% and 7% (wt%) reinforced Al-Cu powders were mechanically alloyed for 1h, 2h, 3h and 5h. The consolidated samples were then sintered at 650oC for 4h. The results of the present study were discussed in two parts namely as the characterization studies of powder and sintered samples. The effect of reinforcement amount and mechanical alloying duration on the microstructural and mechanical properties were studied. The synthesized powders were characterized using X-ray diffraction (XRD), scanning electron microscopy (SEM), particle size distribution, BET surface area, optical microscope (OM), differential scanning calorimetry (DSC) analyses and microhardness measurements. XRD, SEM, OM investigations and microhardness tests were performed for microstructural and mechanical characterization of sintered samples. Furthermore the densities of green and sintered samples were also measured.
Synthesis And Characterization Studies Of 6b Transition Metal Carbide Reinforced Al Metal Matrix Composites Developed Via Mechanical Alloying And Sintering
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Keywords: mekanik alaşımlama; 6B geçiş metali karbürleri; Al metal matris kompozitler; sinterleme; karakterizasyon; mechanical alloying; 6B transition metal carbides; Al metal matrix composites; sintering; characterization