Konik Kabuğun Titreşim Analizi - Özkaraca, Veli (Fen Bilimleri Enstitüsü)
Bu çalışmada dairesel kesitli kesik konik kabuğun serbest titreşim çözümlemeleri yapılarak doğal frekansları bulunmuş ve değişik mod şekillerinin frekans değerleri incelenmiştir. Kabuk yapı için birinci mertebe Love yaklaşımına dayalı ince kabuk teorisi kullanılmıştır. Serbest titreşim çözümlemeleri sırasında Donnell-Musthtari-Vlasov sığ kabuk kabulleri ve denklemleri ele alınıp çözümlenmiştir. Ayrıca aynı sığ kabuk yaklaşımında kullanılan kabullere göre Rayleigh yöntemi ile de çözümleme yapılmıştır. Bunlara ek olarak bir paket program kullanılarak dairesel kesik konik kabuğun değişik geometri özellikleri için doğal frekansları elde edilmiştir. Paket program çözümlemesinde sığ kabuk yaklaşımında kullanılan kabuller yapılmamıştır. Yapılan üç serbest titreşim çözümlemesinde elde edilen frekans parametresi değerleri birbirleri ile ve Liew’in 2005 yılında ve Shu’nun 1996 yılında yayınladıkları çalışmalarda yer alan değerler ile karşılaştırılmıştır. Serbest titreşim çözümlemesine ek olarak dairesel kesik konik kabuğun zorlanmış sönümsüz titreşim çözümlemeleri de paket program kullanılarak yapılmıştır.

In this study, free vibration analysis of cylindrical incomplete conical shell was performed, natural frequencies were found and frequency values of different mode shapes were investigated. For shell structure, thin shell theories based on first degree Love shell theory, were used. In free vibration analysis, Donnel-Musthtari-Vlasov’s shallow shell assumptions and equations were considered. Also another free vibration analysis was performed using Rayleigh method with the same assumptions of shallow shell theory. In addition to these, natural frequencies were derived with using a computer aided engineering analysis program for different geometries of cylindrical incomplete conical shell. In computer aided analysis, shallow shell assumptions were not considered. Frequency parameters which were derived from these three types of analysis were compared between each other and with the frequency parameters derived in the studies of Liew issued in 2005 and Shu issued in 1996.
Vibration Analysis Of Conical Shell
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
Keywords: Konik Kabuk; sığ kabuk; Serbest titreşim; Zorlanmış Titreşim; Conical shell, Shallow shell, Free Vibration, Forced Vibration