Çok Ölçütlü Bir İsoarşik Holonik İmalat Sisteminin Montajda Eşzamanlılık İle Uygulanması Ve Farklı Üretim Tipleriyle Karşılaştırılarak Değerlendirilmesi - Olcan, Ceyda (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010)
Üretim sistemlerinde yönetim ve plânlama, genellikle belirli bir hiyerarşik düzen ve tahminlere dayalı hesaplar sâyesinde gerçekleşmektedir. Günümüzde çeşitli yöntemler geliştirilerek tahmin hatalarından ve fazla stoktan kurtulmaya çalışılmıştır ancak onlarda da belirli bir hiyerarşi sözkonusudur. Hiyerarşinin getirdiği sakıncalar dikkate alınırsa, üretim sisteminde sorumlu olan herkesin eşit karar verme yetkisi tartışılmaya başlanmıştır. Bu konuda yapılan çalışmalarda holon kavramı ele alınmış ve heterarşik düzen araştırılmıştır. Böylece otomatikleşmiş üretim yönetimi gibi diğer alanlarda da uygulamalar yapılmaktadır ve RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) gibi yeni teknolojiler ile geliştirilmektedir. Bu tez kapsamında, son zamanlarda geliştirilen, holonik ve diğerlerinden farklı olarak isoarşik tabanlı PROSIS isimli bir yöntem, uzun süredir üretimde uygulanan diğer klasik yöntemler ile kıyaslanmıştır. MRP (Malzeme Gereksinim Planlaması) ve Kanban sistemleri ile yeni PROSIS yöntemi ele alınmıştır. Çok ölçütlü karar vermenin dâhil edilmesiyle özellikle çelişkili durumlarda daha iyi çizelgeleme ve iş sıralama yapabilen PROSIS yöntemi, oluşturulan pedagojik fabrika uygulamasının simülasyon modeline göre diğer yöntemlerden daha başarılı olmuştur. Son olarak, PROSIS’te kullanılan çok ölçütlü AHP (Analitik Hiyerarşi Süreci) yönteminin iyileştirilmesi için montaj aşamasında gerekli olan parçaların eşzamanlılığını sağlamak adına, yeni bir ölçüt ve alt göstergeler eklenmiştir. Yeni modelin uygulaması simülasyonda gerçekleştirilmiş ve elde edilen sonuçlar kıyaslanmıştır.

The management and planning in production systems are generally realized with a specific hierarchical order and calculations based on estimations. Nowadays various methods are developed to reduce estimation errors and overstock but they possess some hierarchy too. Considering the disadvantages of hierarchy, equal arbitrament of responsible people in a production system is already started to be argued. In the literature about this subject, both the concept of holon and heterarchical structure are studied. Thus, applications are done in automated production management as other areas too and are being developed with new technologies like RFID (Radio Frequency Identification). Regarding the studies based on this subject, in this thesis, a method developed lately and called PROSIS which is based on holonic and isoarchic structure, is compared with classical methods applied for many years. MRP (Materials Requirement Planning), Kanban and new PROSIS method are covered. PROSIS method including multicriteria decision making, which makes better scheduling and ordering of works specially in contradictory situations, is more successful than other methods in accordance with a simulation model of a pedagogical factory application. Lastly, for the amelioration of the multicriteria method AHP (Analytic Hierarchy Process) used in PROSIS, a new criterion and indicators have been added in order to provide synchronization of pieces necessary for an assembly. New model application is realized on simulation and the results are compared.
Application Of A Multicriteria Isoarchic Holonic Manufacturing System With Synchronization In Assembly And Evaluation By Comparing With Different Production Types
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Keywords: Otomatikleşmiş üretim yönetimi; holon; heterarşi; isoarşi; AHP; çok ölçütlü karar verme; PROSIS; Automated production management; holon; heterarchy; isoarchy; AHP; multicriteria decision making; PROSIS