Müzisyen kimliği ve kültürel belleğin aktarılması bağlamında Edirne Karaağaç Mahallesi müzisyenleri - Caner, Mert (Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Müzisyen Kimliği ve Kültürel Belleğin Aktarılması Bağlamında Edirne Karaağaç Mahallesi Müzisyenleri konulu bu tezde, nüfus mübadelesi kapsamında Yunanistan ve Bulgaristan'dan gelerek Edirne Karaağaç Mahallesine yerleştirilen ve o tarihten günümüze kadar müzisyenlik yapan Katırcı, Yanyacı, Yoldauçmaz, Zurna, Zurnacı soy isimlerini alan aile bireyleri içerisinde geçmişten günümüze kadar müzisyenlik yapan aile bireylerinin kimler olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda aile bireylerinin kültürel bellek ve iletişimsel bellekleri incelenmiştir. Araştırma alanı olarak, Edirne ili Merkez ilçeye bağlı Karaağaç Mahallesi seçilmiştir. Nitel araştırma desenine göre tasarlanan ve nitel araştırma yöntemi kullanılan bu araştırmada, müzisyenler ile birebir görüşmeler yapılmış, görüşme içerisinde bazen direkt cevap isteyen bazen ise yoruma açık cevabı olan sorular kendilerine yönetilmiştir. Verilen cevaplar, işitsel ve görsel kayıtlar kullanılarak araştırma desteklenmiş ve kayıt altına alınmıştır. Toplamda 11 birey ile 25 saatlik video, bireylere ait olan 130 fotoğraf tan oluşan veri havuzu oluşturulmuştur. Araştırma içerisinde diğer önemli veri toplama araçları olarak ise; derinlemesine gözlem, otoetnografi ve analiz yöntemleri kullanılmıştır. Giriş bölümünün ardından ikinci bölümde geçmişten günümüze olmak üzere Edirne ilinin tarihçesi hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde kültür kavramının tanımlaması yapılarak kültüre ait özellikler hakkında bilgilere yer verilmiş, kültürel süreçler hakkında açıklamalar yapılmıştır. Dördüncü bölümde bellek kavramının tanımlaması yapılmış bellek türleri hakkında bilgiler verilmiştir. Beşinci bölümde 'mekân' kavramının tanımlaması yapılmış türleri hakkında bilgilendirme yapılarak oluşum süreçleri açıklanmıştır. Mekân kavramı bellek kavramı ve kolektif bellek kavramı ile ilişkilendirilerek açıklamalarda bulunulmuştur.Altıncı bölümde 'Kimlik' kavramı hakkında tanımlamalar yapılmış Mesleki Kimlik kavramı açıklanarak Kimlik ile temsil bağlamında Müzik ve Müzisyen kimliği hakkında bilgiler verilerek ''Esnaf müzisyenlik'' kavramı tanıtılmıştır. Sonuç bölümünde ise 'KATIRCI, YANYACI, YOLDAUÇMAZ, ZURNA,ZURNACI'' soy isimli müzisyenlik yaptığı tespit edilen aile bireylerinin hangi çalgılar çaldıkları belirlenmiş, geçmişten günümüze hangi müzikleri icra ettikleri ortaya çıkarılarak geçmişte icra edilip bugün icrasına rastlanmayan müzikler notayaalınmıştır. Öneri bölümünde bir takım önerilerde bulunulmuştur.
Edirne Karaağaç Neighborhood musicians in the context of musician identity and transferring cultural memory
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022
Keywords: Müzisyenler; Musicians; Halk müziği; Folk music; Müzisyen kimliği; Musician identity; Kültürel bellek; Cultural memory