Dalga Kaynakli Deni̇z Tabani Sivilaşmasinin Gömülü Altyapilar Etrafinda Sayisal Modellemesi̇ - Yılmaz, S. Utku; Kırca, V. Ş. Özgür; Sumer, B. Mutlu (Aperta, 2022)
Enerji sektöründe yoğun olarak kullanılmakta olan deniz tabanına gömülü boru hatları ve enerji iletim kabloları gibi altyapıların tasarımı, kıyı ve geoteknik mühendisliği açısından zorlu problemler ortaya çıkarmaktadır. Bunlardan biri olan zemin sıvılaşması, boru hatları gibi gömülü yapıların zemine yerleştirilmesi sonucu örselenen zeminin, dalga veya deprem gibi etkilerle stabil yapısının bozulması olarak ortaya çıkmakta ve söz konusu yapılarda ciddi hasarlara neden olabilmektedir. Bu çalışmada, OpenFOAM platformunda geliştirilmekte olan bir sayısal model ile gömülü boru hattı ve enerji nakil kabloları gibi altyapılar etrafında dalga kaynaklı deniz tabanı sıvılaşması modellenmiştir. Geliştirilen model deneysel veriler ile doğrulanmış ve deniz tabanına gömülü altyapıların zeminin dalga kaynaklı sıvılaşma potansiyelini nasıl etkilediği incelenmiştir.
Keywords: dalga kaynaklı zemin sıvılaşması; boşluk suyu basıncı; gömülü altyapılar; boru hattı; OpenFOAM; zemin efektif gerilmesi