Konfigürasyon yönetimi için 3 katlı bir uygulamanın geliştirilmesi - Aydın, Korkut Alp (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002)
Bu çalışmada, konfigürasyon yönetimi için alternatif bir çözüm üreten Pelikan Projesi tanıtılmıştır. Uygulamanın akışı anlatılmıştır. Önce n katlı uygulamalar, SSL, COM/DCOM gibi pelikan projesinde kullanılan konular hakkında genel bilgi verilmiştir. Ardından Pelikan Projesinde uygulama konusu olarak gerçeklenen kredi kartı yönetimi hakkında bilgi verilmiştir. Konfigürasyon yönetiminin temelde çözmeye çalıştığı üç ana konudan ilki olan dağıtım ve sürüm kontrolü için gerçeklenen çözümde tep istemci, tep sunucu ve ftp sunucu gibi bileşenler kullanılarak istemcinin son sürümü sunucudan alıp kendinde olan sürümler ile kontrol ettiği ve eksik veya güncellenen dosyalar için ftp sunucudan dosya aldığı bir yapı kurulmuştur. İstemci, Pelikan' ı her çalıştırdığında otomatik olarak bu kontrolü yapıp eksik dosyalan sağlayacağından istemcide çalışan sürümün son sürüm olduğu garanti edilmektedir. Kullanıcının veritabanı ayarlan ve sürücülerinden bağımsız olarak çalışabilmesi için sunduğu çözümde DCOM Uygulama sunuculannın yer aldığı 3 kaüı yapı gerçeklenmiştir. Kullanıcının, uygulamasını veritabanı sürücülerinden bağımsız olarak çalıştıra ibilmesi kullanıcı ile veritabanı araşma yeni bir kat koyulur ki buna orta kat denir. Koyulan yeni katın istemcinin veritabanından alacağı yanıt süresini doğrudan bağlanmaya göre ne şekilde etkilediği testler yapılarak bulunmuştur. Testlerde uygulama sunucusu ile veritabanına bağlanma, istemcinin doğrudan ado (odbc üzerinden veritabanına bağlanan nesneler) ile veritabanına bağlanması ve istemcinin doğrudan odac (oracle için özel yazılmış oci sürücüsünü kullanarak veritabanına bağlanan nesneler) ile veritabanına bağlanması durumları karşılaştırmalar yapılarak test edilmiştir. İstemci sayısının artışının kullanıcı yanıt süresini ve uygulama sunucunun işlemlerini nasıl etkilediği saptanmıştır. Pelikan projesinde kullanılan yöntemlerin alternatifleri üzerinde yorum yapılmıştır. Yapılan testler uygulama sunucusu kullanmadan dolayı ortaya çıkan gecikmenin kullanıcı tarafından kabul edilebilir olduğunu göstermiştir. İstemci tarafındaki veritabanı ayar ve sürücü bağımlılığı da bu yöntem ile ortadan kaldırılmıştır. Konfigürasyon yönetiminin, ilgilendiği bir başka madde genel bir "uygulama çalıştırma" ortamının sağlanmasıdır. Bu şekilde yeni yazılacak programların farklı dillerde farklı ortamlarda ve dağınık şekilde olmasının önüne geçilir. Kullanıcı bir ekranı bir uygulamadan, diğer ekranı başka bir uygulamadan çalıştırmak zorunda kalmaz. Pelikan bu ortamı sağlamaktadır. Yeni yazılması gereken uygulamalar delphi' de paket olarak yaratılır. Bu paketler içinde yer alan ekranlar pelikan içinden "şu ekranı yükle" gibi basit bir komutla kullanıcı karşısına getirilebilmektedir. Paketler, normalde çalıştinlabilir dosya olmadığından boylan çalıştınlabilir dosyalara göre çok kısadır. Bu da bir ekranda yapılan değişikliğe ait yeni sürüm için sadece küçük bir paketin kullanıcı tarafına gönderilmesi anlamına geldiğinden dağıtım problemini ortadan kaldırır.

In this study, the project Pelikan is introduced as an alternative solution for configuration management. The flow of the application is explained. At first, brief information is given on the subjects n tier applications, SSL, COM/DCOM which are used on the project Pelikan. Afterwards, information is given on the topic credit cards which is tried to be implemented as an application on Pelikan. For the solution of deployment and version control which is one of the three principal subjects on configuration management, top client, top server, ftp server components are used such that top client asks top server for the file of the latest version programs and checks it with its own one and if there is difference then asks ftp server for updated or improper files. Each time the client starts Pelikan, automatically starts the control mechanism to get the absent or updated version files from the ftp server. This guarantees that the application running on the client' s screen is the latest version of the application. A 3 tier structure is imlemented by using DCOM application servers on the middle tier to provide the client accessing the database without loading any drivers or making any settings. A middle tier is needed to isolate the client accessing the database. The results were found on the difference of accessing the database through application server and directly connect to database. Comparing tests were done among accessing the database through application server and accessing the database directly with ado (ado uses odbc to connect the database) and accessing the database directly with odac (odac uses native driver to access oracle named oci). The effects of increasing the client number is found on both client' s response time and application server' s processing behaviour. Interpretation is made on alternative techniques that can be used to implement Pelikan. The results show that the delay time of the application server process is convenient for the clients that use Pelikan screens. The driver and setting depence of the client is defeated. Configuration management is also interested in supplying a general application run environment. Therefore, while creating new screens, using different programming languages, creating new and separate and scattered applications is surpassed. The client must not run one screen from one application and run other screen from other application. Pelikan supports this environment. New screens are coded in delphi as units collected in a package. The unit in a package can be easily loaded and shown to the client with a very simple command as 'load this screen'. The size of the package is rather small comparing with the executable of the same one. This means deployment is not a problem for a change in a package.
Developing a 3 tier application for configuration management
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Konfigürasyon yönetimi; Configuration method