Ti6al4v Alaşımı Tıg Kaynağında Uygulanan Koruyucu Gaz Parametresinin Kaynak Kalitesi Üzerindeki Etkisi - Beriş, Banu (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)
Bu çalışmanın amacı koruyucu gaz akış hızı parametresinin tungsten inert gas (TIG) kaynağı yöntemi ile birleştirilmiş Ti6Al4V alaşımının, mikroyapı ve mekanik özelliklerindeki değişimi gözlemlemek ve uygun koruyucu gaz parametresinin seçilmesini sağlamaktır. Kaynak sırasında koruyucu gaz akış hızı parametresi dışında tüm kaynak parametreleri sabit tutulmuştur. Değişik akış hızlarında koruyucu gaz uygulanmıştır.Koruyucu gaz kaynak bolgesi termal koşullarını buyuk ölçude etkiler ve bilindiği üzere termal koşullar; oluşan kaynak metalurjisi kontrolunde buyuk rol oynar. Yüksek sıcaklıklarda titanyum ve alaşımları oksijenle reaksiyona geçmeye eğilim gösterirler, bu nedenle koruyucu gazın kaynak havuzu sıcaklığını 426°C’den daha düşük sıcaklıklarda tuttuğundan emin oluncaya kadar uygulanması gerekmektedir. Kaynak yüzeyinde oluşan renk, kaynağın kaynak sırasında bulunan oksijene ne kadar maruz kaldığının bir göstergesidir.Oksidasyon tabakasının kalınlığına bağlı olarak kaynak rengi gümüş renginden koyu ve açık kahve rengi mavi sarı ve pütürlenmiş beyaza döner. Koruyucu gaz yoğunlundaki eksiklik, kaynak renginin koyu mavi ve pütürlenmiş beyaz renk olmasına sebebiyet verir. Kaynak yüzeyinde oluşan renk değişikliğinin malzemnin mikroyapısını ve makenik özelliğini değiştirdiği saptanmıştır.

The aim of this study was to examine the influence of shielding gas flow rate on the microstructure and mechanical behaviour of tungsten inert gas (TIG) welded Ti6Al4V alloy, keeping all welding parameters constant except shielding gas flow rate. In this study, Ti6Al4V work pieces were welded by TIG welding. The main parameters varied were gas shielding flow rate. Shielding gas mainly affects the thermal condition in, and close to, the weld that has significant role in the control of the metallurgical events in the weld. The surface colour of properly shielded weld is a bright silver colour. The colour of the oxide layer changes as a function of increasing oxide thickness from silver to light and dark straw, purple, dark blue, light blue, yellow, dull grey and powder white. Serious deficiency on shielding gas results dark blue oxide or white powdery oxide on the weld that is not acceptable based on the colour acceptance criteria. A correlation was found the formation of oxide layers on the surface of the welded Ti6Al4V alloy, caused by defective gas shielding.
Effects Of Gas Shielding Flow Rate On Weld Quality Of Tig Welding In Ti6al4v Alloy
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2012
Keywords: Ti6Al4V; TIG Kaynağı; Koruyucu Gaz Parametresi; Kaynak; Ti6Al4V; TIG Welding; Shielding Gas; Weld Surface Colour