Osmanlı’dan Cumhuriyet’e : siyaset, toplum ve İTÜ - (:unkn) unknown (İTÜ Yayınevi, 2023)
Birinci Dünya Savaşının sonunda Osmanlı İmparatorluğu'nun sona ermesiyle birlikte, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçiş, toplumdan siyasete, ekonomiden bilim kurumlarına kadar her alanda köklü değişikliklere yol açtı. 19. yüzyılda ivme kazanmış olan Türkiye'nin modernleşme ve çağdaşlaşma süreci daha da hızlandı. Hiç şüphe yok ki, İstanbul Teknik Üniversitesi, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişin önemli ve somut örneklerinden biri olarak öne çıkar. İTÜ, 1775 yılında Mühendishane-i Bahrî-i Hümayun olarak kurulmuştu ve zamanla ülkenin endüstriyel ve teknik altyapısının gelişimine önemli katkılarda bulundu. Elinizdeki bu kitapta askeri mühendislikten bilim ve teknoloji tarihine çeşitli alanlarda üniversitemizin yaptığı katkıları detaylandırmaktadır. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte, İTÜ, modern Türkiye'nin ihtiyaçlarına uygun bir şekilde yeniden yapılandırıldı ve ülkenin teknolojik ve bilimsel alanlardaki öncü kurumlarından biri haline geldi. Cumhuriyet döneminde, İTÜ'nün rolü ve önemi giderek arttı. Üniversiteleri Türkiye'nin sanayileşme ve modernleşme hedeflerine ulaşma yolunda kilit bir aktör olarak gören Gazi Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının çizdiği yolda İTÜ, mühendislik, mimarlık, fen bilimleri ve diğer teknik alanlarda yetişmiş uzmanlar yetiştirerek ülkenin altyapısını güçlendirmeyi amaçladı. Teknik alanlardaki yetkinliği ile öne çıkan İTÜ’nün ülkemizin siyasal hayatında da çok etkili olduğu çıkardığı bakan, başbakan ve cumhurbaşkanlarıyla çok açık ve nettir. Bu kitapta ise Cumhuriyetimizin daha erken yıllarında TBMM’de yasama faaliyetlerine katılmış ve bakanlık yapmış İTÜ mezunlarının detaylarını da okuyabilirsiniz.
Keywords: İstanbul Teknik Üniversitesi; Istanbul Technical University; Turkey; Türkiye; politics and government; siyaset ve yönetim; history; tarih; political parties; siyasal partiler; mühendislik; engineering; technology; teknoloji; social change; sosyal değişim