Comparative Analysis of Drought in the Aras Basin with RDI and SPI Indices - Tunç, Dilan Çağla (ASOS Yayinevi, 2023)
15 Ocak 2022 tarihinde Hunga-Tonga Hunga-Ha'apai’de atmosferin üst katmanlarına kadar ulaşan ve tsunamiyi tetikleyen büyük bir patlama oldu. Güney Pasifik’te yer alan su altı yanardağının patlama sonrasında atmosfere yüksek miktarda su aşıladı. Ayriyeten patlama sonucu ortaya çıkan zehirli gazlar da atmosfere karıştı. Bu çalışmada patlama sonucu ortaya çıkan kirleticilerin HYSPLIT ile takibi, NASA Ozone Mapping Spectrometer verileri yardımıyla oluşturduğu SO2 dağılım haritalarının yorumlanması ve ECMWF verileri kullanılarak atmosferdeki rüzgâr hareketleriyle birlikte bulutlardaki sıvı içeriğinin görselleştirilmesi yaparak patlama sonrası atmosferdeki değişimler gösterilmeye çalışılmıştır.