Portföy optimizasyonunda veri setlerinin ve optimizasyon seçeneklerinin karşılaştırılması: bist-30 endeksi üzerine bir uygulama - Urun, Kutlay; Taş, Oktay; Uğurlu, Umut (Hacettepe University, 2020)
Bu çalışmada Türkiye’deki BİST-30 endeksinde yer alan hisselerin 01/07/2015 – 31/12/2015, 01/01/2015 – 31/12/2015, 01/01/2014 – 31/12/2015 ve 01/01/2013 – 31/12/2015 tarihleri arasındaki günlük getirilerine, Geleneksel Portföy Yöntemi temel alınarak eşit ağırlıklandırma; Modern Portföy Teorisi temel alınarak risk kısıtlı getiri maksimizasyonu, getiri kısıtlı risk minimizasyonu, direkt risk minimizasyonu ve Sharpe oranı maksimizasyonu uygulanmaktadır. Birinci durumda, yatırımcının amaç fonksiyonuna göre hangi optimizasyon seçeneğinin kullanılması gerektiği, ikinci durumda ise yatırımcı tipine göre hangi veri setinin kullanılması gerektiği incelenmiştir. Son olarak Modern Portföy Teorisi temel alınarak oluşturulan dört farklı optimizasyon seçeneğinden bazılarının Geleneksel Portföy Yönetimi temel alınarak eşit ağırlıklandırma yapılmış portföyden daha iyi sonuç vermediği gözlemlenmektedir.
Keywords: Portföy Optimizasyonu; Performans Değerlendirme; Veri Seti Değerlendirme; Hisse Senedi Getirileri; Hisse Senedi Risk Değerleri