Mukayese metodu kullanılarak termal bariyer kaplamasının ısı iletim katsayısının deneysel olarak tayin edilmesi - Altunan, Özge; Böke, Y. Erhan (Erciyes Üniversitesi, 2012)
Termal Bariyer Kaplamalar (TBK) gaz türbinlerinin sıcak kısım parçalarında, malzemelerin yüksek sıcaklık etkilerinden korunması ve gaz türbininin veriminin artırılması amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Teknolojik gelişmelere paralel olarak gaz türbinlerinin çalışma sıcaklıkları giderek artmakta, buna bağlı olarak gaz türbinlerinde kullanılan TBK’ların ısıl ve mekanik dayanımlarının artırılması gerekmektedir. Isı iletim katsayısı, TBK’ların ısıl dayanımları açısından en önemli faktörlerden biridir. Bu çalışmada, atmosferik plazma sprey yöntemiyle gerçekleştirilmiş TBK’nın ısı iletim katsayısı mukayese metodu kullanılarak deneysel olarak incelenmiştir. Deneylerde üç farklı gözeneklilik oranına sahip TBK için ölçüm yapılmıştır.Referans malzemesi olarak 321 paslanmaz çelik kullanılmış olup, referans malzemesinin sıcaklığa bağlı ısı iletim katsayısı ise Lazer-Flaş ölçüm metodu ile elde edilmiştir. Ölçümler oda sıcaklığı ile 600 ºC arasında yapılmış, elde edilen sonuçlar literatür sonuçları ile kıyaslanmıştır.

Thermal Barrier Coatings (TBCs) are widely used in gas turbine hot section components to prevent parts from high temperature effects and increase the efficiency. Gas turbine operating temperatures are getting increase in parallel with the technological developments. Based on this, it is required to higher the thermal and mechanical resistance of thermal barrier coatings (TBCs) used in gas turbines. Thermal conductivity is one of factor for increasing the thermal resistance of TBCs. In this study, thermal conductivity of TBC applied by Atmospheric Plasma Spray has been investigated experimentally by comparative method. Measurements have been carried out for TBC which have three different porosity.321 stainless steel has been used for reference material, and the thermal conductivity of reference material depending on the temperature has been obtained by laser flash method. Measurements have been performed up to 600 ºC and compared to results found in literature.
Keywords: Isı iletim katsayısı; Mukayese metodu; Termal bariyer kaplama; Thermal conductivity; Comparative method; Thermal Barrier Coatings