Elastik Zeminle Etkileşen ve Temeli Gömülü Olmayan TSD Sistemlerde Dayanım Azaltma Faktörlerinin Belirlenmesi - Öğüt, Oğuz Can; Gündüz, A. Necmettin (Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2011)
Bu çalışmada temeli gömülü olmayan İdeal elasto-plastik TSD dinamik sistemlerin dayanım azaltma faktörlerini mesnettik eden elastik-yarı sonsuz zeminle etkileşiminin nasıl değiştirdiği incelenmiştir. Söz konusu dayanım azaltma faktörlerinin geometrik oran (h/r), zeminin Poisson oranı (u), temel kütlesinin yapı kütlesine oranı (m/m) ve zemin kütle yoğunluğu (p) parametreleri ile değişimi araştırılmıştır. Zemin elastik yarı-sonsuz ortam olarak kabul edilip, zemin modeli olarak VVolf (1994) tarafından sunulan 3 serbestlik dereceli toplu parametre modeli kullanılmıştır. Deprem kaydı olarak Michoacan (1985) Depremi SCT1 istasyonu doğu-batı kaydı kullanılmıştır. Sonuç olarak; geometrik oran (h/r) ve Poisson oranının dayanım azaltma faktörüne etkisinin yüksek zemin kütle yoğunluğu değeri için (p=1.8 t/m3) az, fakat daha düşük zemin kütle yoğunluğu (p=1.0 t/m3) değerleri için önemli olduğu gözlemlenmiştir. Temeli rijit zemine oturan sistemin dayanım azaltma faktörleriyle olan faklılığın ise artan geometrik oran ve azalan zemin kütle yoğunluğu ile arttığı belirlenmiştir.
17. Ulusal Mekanik Kongresi