Mühendishane kökenli iki başmimar : Büyük ve Küçük Abdülhalim Efendiler - Can, Selman (İTÜ Yayınevi, 2023)
Mimarlık tarihimizde önemli çalışmalara imza atmış birçok mimarımız bulunmaktadır. Ancak bu mimarlarımız çeşitli vesileler dışında ön plana çıkamamış ve maalesef geri planda kalmışlardır. Dünyaca tanınan Mimar Sinan haricinde, diğer birçok mimarımızın biyografileri üzerine detaylı çalışmalar son derece kısıtlı düzeyde kalmıştır. Mimarlık tarihimize katkı veren iki önemli figür olan Abdülhalim Efendiler de söz konusu durum nedeniyle ön plana çıkamamışlardır. Oysa, Büyük Abdülhalim Efendi ve Küçük Abdülhalim Efendi diye bilinen bu iki mimarımız, Sultan II. Mahmud ve Sultan Abdülmecid dönemi içerisinde çok sayıda yapının inşa edilmesinde ve onarımında görev almışlardır. Aynı zamanda Mühendishane kökenli de olan bu iki başmimar, Osmanlı’nın 19. yüzyıl başındaki değişim sürecinde bilgi ve becerileriyle ihtiyaç duyulan her türlü imar faaliyetinde bulunmuşlar ve katkı yapmışlardır. Bu eser, Büyük ve Küçük Abdülhalim Efendiler olarak bilinen iki başmimarımızın yolculuğunu ön plana çıkarmayı amaçlamaktadır.
Keywords: architecture; mimarlık; Türkiye; Turkey; architects; mimarlar; Büyük Abdülhalim Efendi; Küçük Abdülhalim Efendi