Maksimum ve minimumlara teorik bir bakışla varyasyonlar hesabına giriş = an introduction to the calculus of variations, with a theorical view of maxima and minima - Tamânizade Emin Paşa (İTÜ Yayınevi, 2023)
Başhoca Hüseyin Rıfkı Tamânî’nin oğlu ve aynı zamanda Mühendishane-i Berrî-i Hümayun mezunu olan Emin Paşa tarafından İngilizce yazılan An Introduction to The Calculus of Variations with a Theoretical View of Maxima and Minima adlı bu eser, İTÜ 250. Yıl Külliyatı kapsamında tıpkıbasımı ile birlikte Türkçeye çevrilmiştir. Orijinalinin İTÜ Müzesi’nde sergilendiği ve Türkçe adı “Maksimum ve Minimumlara Teorik Bir Bakışla Varyasyonlar Hesabına Giriş” olan bu kitap, matematik alanındaki önemli eserlerden biri olarak bilinmektedir.
An introduction to the calculus of variations, with a theorical view of maxima and minima
Keywords: maxima and minima; maksimum ve minimum; calculus of variations; değişkenler hesabı; Emin Paşa