Picasso ve Sanatsal Eylem: Kübizm’in Doğuşu - Haşlakoğlu, Oğuz (Mavi Atlas, 2015)
Bu makalede, Picasso’nun sanatsal eyleminin modern sanatin en etkili akimi olan Kubizm’i hangi kosullarda dogurdugu arastirilmaktadir. Buna gore, Picasso, sanatsal eylemi, dogayi goruntulerinden anlayan temsili bir ifade seklinde kabul eden kendisinden onceki sanat anlayisini tumuyle donusturerek sanati, sanatcinin dogayi kendisinde taklit etmesiyle sonuclanan bir “olusagelme” olarak yeniden tanimlar. Boylece, sanat, gercekligi temsil eden degil, sanatcinin oncelikle kendisinde mimetik olarak meydana getirdigi, basli basina bir gerceklik hâline gelir.
Keywords: Picasso; Cubism; Artistic Act; Representation and Mimesis; Art and Consciousness; Picasso; Kübizm; Sanatsal Eylem; Temsil ve Mimesis; Sanat ve Bilinç