CYGNSS toprak nemi verilerinin SMAP uydusu ve ISMN istasyonları ile karşılaştırmalı analizi - Çevikalp, Muhammed Raşit; Işık, Mustafa Serkan; Çelik, Mehmet Furkan; Musaoğlu, Nebiye (Geomatik, 2024)
Küresel Navigasyon Uydu Sistemi Reflektometrisi (GNSS-R) toprak nem izleme için elverişli bir uzaktan algılama yöntemidir. CYclone Global Navigation Satellite System (CYGNSS) görevi başlangıçta tropikal kasırga ve siklon etkinliklerinin belirlenmesi için tasarlanmış olsa da, toprak neminin yüksek zamansal çözünürlükte izlenebilmesi için değerli veriler sağlamaktadır. Bu çalışmada, Kıtasal Amerika Birleşik Devletleri (CONUS) bölgesinde Uluslararası Toprak Nemi Ağı’na (ISMN) ait yer istasyonlarına ait veriler kullanılarak CYGNSS gözlemlerinden elde edilen toprak nemi değerlerinin doğruluğu ve güvenirliği test edilmiştir. CYGNSS misyonunun toprak nemini belirlemedeki performansı, NASA tarafından geliştirilmiş aktif ve pasif radar ölçme sistemi kullanan Soil Moisture Active Passive (SMAP) uydusunun performansı ile karşılaştırılarak verilerin tutarlılıkları incelenmiştir. Ayrıca CYGNSS uydusunun farklı iklim koşulları ve toprak yapısındaki sinyal karakteristiğini incelemek amacıyla, ISMN istasyonlarında elde edilen istatistiksel sonuçlar iklim çeşitliliklerine ve toprak dokusunun değişkenliklerine göre sınıflandırılmıştır. Yapılan karşılaştırmalar sonucunda, CYGNSS verileri ile yer istasyonu verileri arasındaki korelasyon R=0.45 olarak bulunurken SMAP verileriyle korelasyonu R=0.67 olarak hesaplanmıştır. Böylece, uydu tabanlı GNSS-R misyonlarının başlangıcı olan CYGNSS misyonunun küresel ölçekte toprak neminin etkin bir şekilde elde edilebilmesi için değerli bir veri sağladığı görülmüştür.
Keywords: Fotogrametri ve Uzaktan Algılama; Uzaktan algılama; GNSS-R; Cygnss; Toprak nemi; Conus; Photogrammetry and Remote Sensing