Elektronik kart üretiminde hat atama problemi için süreç akışını dikkate alan bütünleşik bir yaklaşım - Ünal, Ömer Faruk; Serdarasan, Şeyda; Serdar, Asan Şeyda (Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 2024)
Telefon, televizyon, bilgisayar, otomobil ve akıllı cihazlar gibi birçok üründe bir alt bileşen olarak kullanılan elektronik kartların verimli bir şekilde çalışmaları uygun tasarım, üretim ve kaliteye bağlıdır. Üretim süreçlerinde yüksek ürün çeşitliliği, üretim kapasite kısıtları ve model değişikliklerindeki hazırlık süreleri, katma değersiz ara operasyon ve sürelerle sonuçlanarak verimsizliğe neden olabilir. Bu çalışma, elektronik kart üretimi için hat atama problemlerini ele alarak verimlilik artışı ve maliyet düşürme amaçlı yenilikçi ve etkili yaklaşımlar önermektedir. Elektronik kartların farklı üretim ve test hatlarında en büyük üretim miktarını sağlayacak üretim planı farklı kriterler (örn. ürün ağacı, ortak bileşen kullanımı, bileşen adetleri, talepler, operasyon süreleri ve süreç akışında uğrayacağı istasyonlar ve sıralar) göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. NP-zor problemi sınıfında yer alan PCB hat atama problemi, kümeleme analizi ve 0-1 karma tamsayılı matematiksel modelle çözülmektedir. Modelin sonuçları üretim hattının işleyişini modelleyen simülasyon modeli ile analiz edilmiştir. Gerçek verilerle yapılan uygulamada, önerilen yaklaşım kullanılarak üretim miktarında mevcut duruma oranla %22 oranında iyileşme sağlanmıştır. Önerilen yaklaşım, birden çok yüzey montaj teknolojisi (SMT) özelliğine sahip otomatik dizgi hattı, birden çok süreç akışı ve birden çok test ayar istasyonuna sahip bir elektronik kart üreticisinin çizelgelemesi için uygulanabilir.