Boru profilli gemi jeneratör kaidelerinin titreşim açısından analitik ve sayısal analizi - Yücel, Adil; Arpacı, Alaeddin; Akpolat, Enes; Erol, Merve; Özdemir, Utkucan (Balikesir Universitesi Fen Bilimleri Enstitusu Dergisi, 2020)
Gemiler, çok büyük ve karmaşık yapılar olduklarından bünyelerinde titreşim kaynağı sayılabilecek bir çok eleman bulundurmaktadırlar. Bu çalışmada, gemi üzerinde yerel titreşimlere neden olan gemi jeneratör setleri için titreşim sönümleyici görevi gören ve farklı açılarda tasarlanmış boru profillerden oluşan tabla tipi 11 farklı kaide tasarımı üzerinde durulmuştur. Bu yapılar hem analitik hem de sonlu eleman yöntemiyle incelenmiştir. Çalışma, genel olarak, gemi jeneratör seti ve kaidelerinin katı modelleme yazılımıyla üç boyutlu katı modellerinin oluşturulması ve sonlu eleman metodu ile modal ve toplam deformasyon analizlerine dayanmaktadır. Bu incelemeler sonucunda hangi tasarımın titreşim sönümleme açısından en iyi sonucu verdiği belirlenmiştir.