Doygun olmayan zeminler için bağlaşık elasto-plastik formülasyona dayalı hidrolik histerezisi dikkate alan hidro-mekanik bir bünye modeli - Eyüpgiller, Mustafa Mert; Ülker, Mehmet Barış Can (Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 2024)
Doygun olmayan zemin davranışının başarılı bir şekilde tahmini, net gerilme ve matrik emmenin doygunluk derecesi ve boşluk oranı üzerindeki eşzamanlı etkisinin dikkate alınması gerektiğinden oldukça karmaşıktır. Hidromekanik davranışı yakalayabilmek için çok sayıda bünye modeli geliştirilmiş olmasına rağmen, bu modeller ya doygun olmayan zeminlerin temel davranışını simüle etmede yeterli doğruluktan yoksundur ya da sonuçların doğruluğunu etkileyecek seviyede karmaşık bir formülasyona dayanmaktadırlar. Bu nedenle, doygun olmayan zeminlerin hidromekaniğini anlamak için verimli algoritmalarla desteklenen tutarlı teorik modellere hala ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, hidrolik histerezis de dahil olmak üzere elasto-plastisiteye dayalı hidro-mekanik bir model geliştirilmiştir. Önerilen model, kendi türündeki benzer modellere kıyasla daha basit ancak güçlü bir matematiksel formülasyona dayanmaktadır. Model, elde etmek için az sayıda üç eksenli deney gerektiren malzeme parametrelerine ihtiyaç duyar. Çalışmada özellikle boşluk oranındaki değişimin su tutma davranışı üzerindeki etkisine odaklanılmıştır. Modelin integrasyonunda, çeşitli net gerilme ve emme izleri altında sabit emme ve sabit su muhtevasında yapılmış bir dizi doygun olmayan üç eksenli deneyin simüle edildiği verimli bir açık integrasyon algoritması geliştirilmiştir. Doğrulama analizleri, doygun olmayan zeminler için önerilen modelin kapasitesini gösterecek şekilde iyi sonuçlar vermiştir.
Keywords: Engineering; Mühendislik; Bünye modellemesi; doygun olmayan zeminler; elasto-plastisite; hidromekanik davranış; üç eksenli deney