Çift kabuk cephe sisteminin bina ısıl performansına etkisinin deneysel ve sayısal olarak incelenmesi - Hülagü, Selin; Göksal, Türkan; Başaran, Tahsin (Turk Isi Bilimi Ve Teknigi Dernegi, 2021)
Bu çalışmada, çift kabuk ve geleneksel tek kabuk cephe sistemlerindeki ısı transferi zamana bağlı tek boyutlu yaklaşımla ele alınarak, deneysel ve sayısal olarak incelenmiş ve cephelerin bina enerji performansına özellikle de ısıtma enerjisine etkisi araştırılmıştır. Bu kapsamda tek kabuk ve kutu tipi tampon bölge kullanımındaki çift kabuk cephelerdeki ısı transferinin hesaplanması için bölgesel analiz yöntemi aracılığı ile kullanıcı davranışı ve alüminyum doğrama elemanı etkisi dikkate alınarak matematiksel model kurulmuş ve kurulan model deneysel olarak doğrulanmıştır. Deneysel çalışma Ege Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü binasının güney cephesinde yer alan, tek kabuk ve çift kabuk cephe kuruluşlarına sahip ofis mekanlarında 2017 Ocak ayı içerisinde ölçümler alınarak gerçekleştirilmiştir. Ardından, doğrulanan model, İzmir İli için, yıl içerisinde meydana gelen ısı transferini aylık ortalama günlük zaman dilimlerinde incelemek üzere kullanılmıştır. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü İzmir İlinin 10 yıllık ortalama iklim verileri kullanılarak, tek kabuk ve çift kabuk cephe sistemlerinde ısıl performansın değişimi yıl içerisinde iklime bağlı olarak araştırılmıştır. Çift kabuk cephelerin ısı yalıtımı işlevini görerek iç ortamda meydana gelebilecek çok yüksek ve çok düşük sıcaklık değerlerini dengelediği
Keywords: Çift kabuk cephe; Tek kabuk cephe; Tampon bölge; Isı transferi; Enerji verimliliği; Mechanical Engineering; Double skin façade; Single skin façade; Closed cavity; Heat transfer; Energy efficiency; Makine Mühendisliği