Taksi, dolmuş ve benzeri ulaşım araçlarında çalışanların sigortalılıkları - Sarıbay Öztürk, Gizem (Ankara Haci Bayram Veli University, 2020)
Ticari taksi, dolmuş ve benzeri şehir içi toplu taşıma araçları günlük hayatımızda önemli bir yer tutmaktadır. Bu araçların ve araçlarda çalışan kişilerin sayıları günden güne artış göstermektedir. Adı geçen araçların bir kısmında araç sahipleri kendileri, bir kısmında araçları sahibinden kiralamak suretiyle kendi adlarına işletenler ve bir kısmında ise iş sözleşmesiyle işçiler çalışmaktadır. Şehir içi toplu taşıma araçlarında çalışma, çoğu zaman gece-gündüz devam etmekte, çalışanların günlük mesaileri gündüz, akşam veya gece şeklinde değişmektedir. Hatta bir kişi gün içinde farklı saatlerde birden fazla araçta çalışabilmektedir. Çalışanların çoğu ne yazık ki kayıt dışı çalışmaktadır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ek. m. 6 ile 01.03.2011 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, ticari taksi, dolmuş ve benzeri şehir içi toplu taşıma araçlarında çalışanların kısmî süreli iş sözleşmesiyle bir ayda 10 günden az çalışanlarına, primlerinin kendileri tarafından ödenmesi kaydıyla, özel bir sigortalılık sağlanmıştır. Çalışmamızda taksi, dolmuş ve benzeri şehir içi toplu taşıma araçlarında çalışan kişilerin sosyal sigortalılıkları ve dolayısıyla da sosyal güvenliklerine ilişkin hükümler değerlendirilmeye çalışılacaktır.