Pnömatik Sistem Modeli ile Basit Elektrik Devresinde Lambanın Hangi Durumlarda Işık Vereceğinin Öğretilmesi - Harman, Gonca; Çökelez, Aytekin (Elementary Education Online, 2016)
Gunluk yasamdaki onemi ve kullanimi nedeni ile elektrik konulari fen bilimleri ve fizik ogretiminin her kademesinde yer almaktadir. Elektrikle ilgili kavramlarin ogretilmesinde temel bir sistem olarak basit elektrik devresinin anlasilmasi son derece onemlidir. Bu nedenle Pnomatik Sistem Modelinde “hava pompasi-pil, plastik seffaf hortum-baglanti kablosu, vana-anahtar, plastik balon-lamba, plastik balonun sismesi-lamba parlakligi” arasinda analojik iliski kurulmustur. Ayrica kavram yanilgisi olusumunu engellemek icin PSM’de kaynak ve hedef kavramlar arasindaki farkliliklar ifade edilmistir. 5. sinif ogrencilerine basit elektrik devresinde lamba parlakligini etkileyen degiskenlerin ogretiminde kullanilan deneysel temelli analojik Pnomatik Sistem Modeli basit elektrik devresinde lambanin isik verecegi durumlarin ve hatali devrelerin duzeltilmesinin ogretiminde kullanilmak uzere yeniden duzenlenmistir. Calismada modelin uygunlugu ve islerligi tartisilmistir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları