Yetenek yönetimi süreçlerinin yaygınlaştırılmasında bütünleşik mobil uygulamalarının etkisi - Koçak, Ahmet Anıl (Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2024)
Dijitalleşmenin hız kazandığı günümüzde, organizasyonlar verimliliği artırmak için giderek daha gelişmiş teknolojiler benimsemekte ve bu nedenle daha yetenekli bir iş gücüne ihtiyaç duymaktadırlar. Bu dönüşüm, insan kaynakları (İK) yönetimini geliştirmek, dolayısıyla çalışan verimliliğini ve memnuniyetini artırmak için dijital araçlardan yararlanan yenilikçi yetenek yönetimi stratejilerini gerekli kılmaktadır. Yeteneğin cezbedilmesi, yetenek kazanımı, yeteneğin geliştirilmesi ve yedeklenmesi gibi süreçlerin geleneksel yöntemler yerine veriye dayalı, şeffaf, fırsat eşitliği sunan dijital sistemler üzerinden bütüncül olarak ele alınması gerekmektedir. Son dönemde İK yönetimi, tamamen operasyonel işlevlerden stratejik yetenek yönetim birimlerine dönüşmekte, işe alımdan yetenek gelişimine kadar süreçleri etkili hale getirmede dijital araçların rolü her geçen gün artmaktadır. Farklı ülkelerden kamu ve özel sektör uygulamaları incelendiğinde dijital İK sistemlerinin yaygınlaştığı, mobil uygulamalara olan ilginin de çoğaldığı görülmektedir. Dijital olarak erişilen farklı hizmetlerin tek bir noktadan bütünleşik olarak sunulduğu süper uygulamalar ise görece yeni bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Daha çok alışveriş, seyahat, ulaşım vb. sektörlerde yoğunlaşan bu uygulamaların İK alanındaki örnekleri ise daha çok temel İK işlevlerinin yerine getirilmesi veya İK personelinin işlerinin kolaylaştırılmasına yöneliktir. Bu işlemlerin yanı sıra, modern dijital yetenek yönetimi süreçlerinde süper uygulamaların kullanımına ilişkin araştırmaya rastlanılmamış olması, ilgili uygulamaların İK alanındaki tercihlere ve sonuçlara olan etkisinin bu çalışmada incelenmesi, bu araştırmayı daha anlamlı hale getirmektedir. Araştırma ile tek bir platformda birden fazla hizmeti birleştiren ve yetenek yönetimi açısından daha bütüncül ve verimli bir kullanıcı deneyimi sağlayan süper uygulamaların ortaya çıkan önemi vurgulanmaktadır. Ulusal ve uluslararası ölçekte çağdaş yetenek yönetim süreçleri için tasarlanmış bir yetenek yönetimi süper uygulamasının kullanıcı tercihlerine olan etkisi ve bu hizmetlerin web uygulamaları ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında yetenek yönetimi alanındaki web ve mobil uygulamalardan elde edilen verilerin kapsamlı analizi neticesinde, genel kullanıcı deneyimini ve organizasyonel etkinliğin artırılmasına odaklanılarak süper uygulamalar ve dijital İK platformları üzerine literatüre katkıda bulunulması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda yetenek yönetimi hizmetlerine mobil uygulama ve web uygulamaları üzerinden erişimle ilgili log kayıtları analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında, süper uygulama kullanımının hangi yetenek yönetimi hizmetlerinde tercih edildiği, hangi yetenek yönetimi hizmetlerinin süper uygulama üzerinden beraber kullanıldığı, hangi modüllerin birbirlerinin kullanımına etkisi olduğuna ilişkin sonuçlara ulaşılmış, söz konusu noktalar paylaşılmıştır.
The impact of integrated mobile applications on the dissemination of talent management processes
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2024
Keywords: mobil uygulamalar; mobile applications; yetenek yönetim süreçleri; talent management processes