İki doğrultuda yatay yüklü kazık grupları ile ilgili bir inceleme

Gürgüç, Sevda Berra
İstanbul Teknik Üniversitesi
Bu çalışmada, kohezyonlu ve kohezyonsuz zeminlerde yer alan iki doğrultuda yatay yük etkisindeki kazıkların davranışları Plaxis 3D Foundation programı ile analiz edilmiştir. Bu analizlerde, kazık grubunun iki doğrultuda 1000 kN yatay yük etkisindeki davranışları, farklı kazık çapları, kazık aralıkları ve zemin özellikleri için belirlenmiştir. Farklı zeminlerde yer alan kazık gruplarının yapacakları deplasmanlar, farklı kazık çapları ve aralıkları için analiz edilmiştir. Grup içerisindeki her bir kazığın taşıdığı yük, ortalama her bir kazığın taşıyacağı yüke göre değerlendirilmiştir. Yük-deplasman eğrilerinden kazık grubunun taşıyacağı maksimum yatay yük değerleri farklı kazık çapları, aralıkları ve zemin özellikleri için belirlenmiştir. Analizler sonucunda, kazık gruplarının yapacakları deplasmanların kazık çapları ve/veya kazık aralıkları arttıkça azaldığı bulunmuştur. Kohezyonlu ve kohezyonsuz zeminlerdeki tüm kazık çapları için grup içerisindeki her bir kazığın taşıdığı yükler kazık aralıkları ve kazığın grup içerisindeki yerleşimi ile ilgili olduğu görülmüştür. Kazık grubunun daha büyük yatay yükler taşıyabilmesi için kazık çapının ve kazık aralıklarının arttırılması gerekmektedir. Zemin sıkılığının arttırılması kazık grubunun taşıyacağı maksimum yatay yükü arttırmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013
Beton kazıklar, Kazıklı temeller, Yanal yüklü kazıklar, Yatay yüklü kazıklar