Sentetik Grafit Dolgulu Polipropilen Kompozitlerin Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi

Seki, Yoldaş
Sarikanat, Mehmet
Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi
Theoretical And Applied Mechanical Turkish National Committee
Sentetik grafit (SG) polimerlerin elektriksel ve termal iletkenliklerini iyileştirmek için sıklıkla kullanılır. Polimerin içine SG yüklenmesi polimerin reolojik özelliklerini de değiştirir. Bu çalışmada amaç polipropilen kopolimerin (PPc) içerisine yüklenen SG’nin reolojik özelliklerini nasıl değiştirdiğini ortaya koymaktır. SG yüklenmiş PPc kompozit pelletler Leistritz Extruder Corporation ZSE 27 model çift vidalı ekstrüder kullanarak üretilmiştir. SG yüklenmesi polimer eriyiğinin içine ekstrüderin yan besleyicisinden yapılmıştır. PPc ve SG yüklenmiş PPc kompozitlerin reolojik özellikleri Göttferd, Rheograph 20 model kapiler reometre kullanarak incelenmiştir. PPc ve üç farklı oranda SG yüklemiş PPc kompozitlerin gözlemlenen ve düzeltilmiş verileri kullanarak reolojik özellikler incelenmiştir. Görünür viskozite ve kayma gerilmesi değerlerine ek olarak, PPc ve SG yüklemiş kompozitlerin normal gerilim fark değerleride bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar Carreau-Winter modeli tarafından değerlendirilmiştir. SG yüklenmesinin PPc nin sıfır-kayma viskozitesini arttırdığı bulunmuştur. %10 ve %30 SG yüklenmesi sıfır-kayma viskozitesini çok fazla arttırmaz iken %50 yüklenmesi ise ciddi oranda arttırmıştır.
Synthetic graphite(SG) is frequently used to improve electrical conductivity and thermal conductivity of polymers. SG filling into polymers changes the rheological properties of polymers. In this study, the effect of SG filling into polypropylene copolymer (PPc) on the rheological properties of PPc was investigated. SG filled PPc composite pellets were prepared by using twin screw extruder (Leistritz Extruder Corporation Model ZSE 27). SG was fed into polymer melt from the side feeder. Rheological properties of PPc and SG filled PPc composite pellets were determined by using a capillary rheometer (Göttferd, Rheograph 20). Apperent and corrected data were used for investigation of rheological properties of PPc and SG filled PPc composites. In addition to apperent viscosity and shear stress, normal stress difference values for PPc and SG filled PPc composites were also obtained. The results were evaluated by Carreau-Winter model. SG filling into PPc increased zero-shear viscosity value of PPc. 10 and 30 wt% of SG has not led to considerable increase in zero-shear viscosity of PPc. However 50 wt%SG filling ito PPc has largely increased zero-shear viscosity.
Konferans Bildirisi-- İstanbul Teknik Üniversitesi, Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017
Conference Paper -- İstanbul Technical University, Theoretical and Applied Mechanical Turkish National Committee, 2017