Mühendishâne'nin kuruluşuna giden yolda yabancı uzmanlar : Baron François De Tott (Tott Beyzade)

Kaçar, Mustafa
Gökçer, Yavuzcan
İTÜ Yayınevi
Osmanlı Devleti, 18. yüzyılın ilk yarısından itibaren Avrupa tarzı modern askerî fenleri benimseme çabalarını artırmış ve bu kapsamda yabancı uzmanlara danışmanlık görevleri vermiştir. Osmanlı Devleti'nin askerî reform çalışmalarında rol oynayan ve yabancı uzmanlardan olan Baron de Tott, Fransa ordusunda çeşitli rütbelerde görev aldıktan sonra Osmanlı Devleti'nde önemli danışmanlık görevlerine tayin edilmiştir. Özellikle Kaptan-ı Derya Gazi Hasan Paşa’nın isteği üzerine Baron de Tott nezaretinde açılan Hendesehane, 18. yüzyılın ikinci yarısında kurulan mühendishanelerin ilk nüvesini teşkil etmiştir. Elinizdeki kitap, Baron de Tott’a dair kapsamlı bir tanıtıcı makalenin ardından, onun “Osmanlı Askeri Durumu Hakkında Rapor”unun Fransızcadan Türkçeye bir tercümesini sunmaktadır.
Baron François De Tott, engineering, mühendislik, İstanbul Teknik Üniversitesi, Istanbul Technical University
Koleksiyonlar