Kompakt Toz Ergitme Tekniği İle Alüminyum Köpük Üretimi

2009-09-30
Sezer, Şevki Deniz
Al-Mg-Si elementel tozları ve köpürtücü ajan olarak ta TiH2 tozu kullanılarak kompakt toz ergitme tekniği ile alüminyum köpük üretilmiştir. Üretilen alüminyum köpükler özellikleri incelendikten sonra ısıl işleme tabi tutulmuşlardır. Yapılan işlemlerin sonucunda kullanılan elementel tozların, köpürtücü ajanın, presleme ve köpürtme şartlarının köpürme performansı ve mekanik özellikler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yapılan basma testleri sonucunda literatürde bulunan test sonuçlarına benzer sonuçlar elde edilmiştir. Alüminyum köpüklere ısıl işlem uygulanmış ve bu işlemin mekanik özellikler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Numunelerden ısıl işlem öncesi ve sonrası alınan sertlik değerleri karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak alüminyum köpük üretimi başarılı olmuş, yapılan testlerin sonuçları literatürde ki sonuçlarla tutarlılık göstermiştir. Isıl işlemin alüminyum köpüğün sertliğine etkileri incelenmiş ve pozitif sonuçlar alınmıştır.
Aluminum foam is produced by using Al-Mg-Si elemental powders and TiH2 as blowing agent with compact powder melting method. Aluminum foams are heat treated after their properties have been examined. The effects of elemental powders, blowing agent, pressing variables and foaming conditions on foaming performance and foam properties are examined. The compression tests gave similar results to published examples in literature. Aluminum foams are heat treated and the affects of heat treatment on mechanical properties is examined. The hardness values before and after the heat treatment are compared and studied. Overall aluminum foam is successfully produced, the effects of heat treatment of aluminum foams on mechanical properties are examined and given satisfactory results.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Alüminyum kompozitler, Alüminyum alaşımları, Alüminyum, Köpük, Köpürme, Aluminum composites, Aluminum alloys, Aluminum, Foam