Yanık Yaralanmalarında Kullanılan Basınçlı Giysiler İçin Çeşitli Antimikrobiyel Teknolojiler Kullanılarak Yeni Elastomerik Kumaşların Geliştirilmesi

2013-09-13
Varan, Nilüfer Yıldız
Bu çalışmada, powernet, düz çözgülü örme ve atkılı örme yapılarda yüksek elastanlı Nylon 6.6/Spandex kumaşlara çeşitli tipte antimikrobiyel kimyasal yöntemler kullanılarak kalıcı antimikrobiyel özelliğe sahip yanık yaralanmalarında kullanılan yeni basınçlı giysiler geliştirilmiştir. Quat-Silane, triclosan, PHMB (polyhexamethylenebiguanide) ve üç farklı tipte gümüş bazlı antimikrobiyel kimyasal materyal olmak üzere altı farklı antimikrobiyel kimyasal yöntem kullanılmıştır. Antimikrobiyel işlem görmemiş, işlem görmüş ve işlem gördükten sonra 5,10 ve 50 yıkamaya tabi tutulmuş numuneler antimikrobiyel aktiviteyi belirlemek için test edilmiştir. Antimikrobiyel işlemlerden önce ve sonra olmak üzere prototif manken kullanılarak ayak bileğinden dize kadar olan bacak bölgesi olmak üzere üç farklı tipte basınçlı giysi dizaynı gerçekleştirilmiştir. Yanık yaralanmalarında kullanılan basınçlı giysilerin uyguladığı basınçları istenilen medikal aralıkta kontrol edebilmek için, antimikrobiyel işlemlerden önce ve sonra ticari kablosuz basınç sensörleri kullanılmıştır. Sonuçlarımız göstermiştir ki, bu giysilerin ana fonksiyonu olan basınçlarını kontrol ederek çeşitli antimikrobiyel kimyasal prosedür ile memnun edici kalıcı antimikrobiyel aktivite elde edilmiştir. Hava geçirgenliği, patlama mukavemeti ve dökümlülük değerlerinde çok az bir düşüş gözlemlenirken, rijitlik (CD, MD), termal direnç (Rct) ve izolasyon (clo unit) değerlerinde çok az bir artış gözlemlenmiştir. Kumaşların elastisite değerleri 90 gün gözlem boyunca korunmuştur. Kumaşların emicilik yüzdesi (%) gelecekteki araştırmalar için arttırılmıştır. Bu sonuçlar göstermektedir ki bu yeni yanık yaralanmalarında kullanılan basınçlı giysiler kokuyu önleyecek, enfeksiyonu azaltacak ve rehabilitasyon hızını arttırarak skar doku oluşumunun azaltılmasına destek sağlayacaktır.
In this study, novel burn pressure garments having durable antimicrobial property were developed using various antimicrobial agent procedures on highly elastane Nylon 6.6/ Spandex fabrics in powernet, flat warp and weft knitted structures. Six different antimicrobial agent procedures were used following Quat-Silane, Triclosan, PHMB and three different silver-based antimicrobial chemical agents. Untreated, treated and a duplicate treated set of samples washed for 5, 10 and 50 cycles were tested to determine the antimicrobial activity. Three different types of pressure garments were designed including the area from ankle to knee before and after treatments using a mannequin. Commercial wireless pressure sensors were used to control the pressures of burn pressure garments at an acceptable medical range before and after antimicrobial treatments. Our results showed that satisfying durable antimicrobial activity was obtained with various antimicrobial agent procedures by controlling the pressures which is the main function of these garments. A slight decrease was observed for air permeability, bursting strength and drapeability while a slight increase was observed for stiffness (CD, MD), thermal resistance (Rct) and isolation properties (clo unit). The elasticity of the fabrics was protected during 90 days observation. The pick-up (absorbency %) of the fabrics were increased for further research. These results show that these novel burn pressure garments will prevent odor, decrease infection and support reducing of scarring by increasing rehabilitation rates.
(Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
(PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2012
Basınçlı Giysiler, antimikrobiyel, yanık, skar, Pressure garments, antimicrobial, burn, scar