Poli (n-butil Akrilat) Blok İçeren Çok Kollu Yıldız Polimerler

2010-07-13
Akarsu, Cansu
Bu çalışma yumuşak poli (n-butil akrilat) polimerini içeren çok kollu yılız polimerlerin sentezi ve yapı analizini içerir. Çalışmada, ilk olarak üç metil silil uç fonsiyonelitesine sahip polistiren kollar sentezlendi. Bu kollardan yıldız polimer elde edildikten sonra, sonuç ürün olan çok kollu yıldız polimer ile iyi tanımlanmış α-azid-ω-antrasen uç fonksiyonlu poli(n-butil akrilat) (Anth-PnBA-N3) arasında “Click” Tepkimesi uygulandı. Sonraki basamak elde edilen antrasen uç fonksiyonelitesine sahip çok kollu yıldız polimer, (PnBA)n-(PS)m-poliDVB ile iyi tanımlanmış, maleimid uç fonksiyonelitesi taşıyan poli(metil metakrilat)’ın (Maleimid-PMMA-Br) Diels-Alder Click Tepkimesi ile takip edildi. Sonuç olarak termoplastik elastomer özellik gösteren (PMMA)k-(PnBA)n-(PS)m-poliDVB çok kollu yıldız triblok terpolimeri çift “Click” Tepkimeleri ile sentezlendi. Elde edilen ürünler Jel Geçirgenlik Kromatografisi (GPC), Nükleer Magnetik Rezonans Spektroskopisi (NMR), diferansiyal taramalı kalorimetri (DSC) ve Ultra Viole Görünür Bölge Spektroskopisi (UV-Vis.) cihazları ile karakterize edildi.
This study concerns the synthesis and characterization of multiarm star polymer consisting of a soft polymer, poly (n-buthyl acrylate), segment. First, trimethyl silyl end functionalized polystyrene arms were synthesized. After producing star from this arm, multi arm star polymer was hydrolized and by this, alkyne functionality was gained to the arms of the multi arm star polymer. Then, Click reaction was applied between well defined -azide- -anthracene-end-functionalized poly (n-butyl acrylate) (Anth-PnBAN3). Latter step is followed by a Diels-Alder Click reaction between obtained (PnBA)n- (PS)m-polyDVB multi arm star block copolymer and a well defined maleimide functionalized poly (methyl metacrylate) (Maleimide-PMMA-Br). As a consequence (PMMA)k-(PnBA)n-(PS)m-polyDVB multi arm star block terpolymer which shows thermoplastic elastomeric behavior is obtained via double click reactions. The precursors and the target star polymer were characterized comprehensively by Hydrogen Nuclear Magnetic Resonance Spectroscopy (1H NMR), Gel Permeation Chromatography (GPC), Ultra Violet-Visible (UV-Vis.) and Differential Scanning Calorimetry (DSC).
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Yıldız polimerler, Click tepkimeleri, Atom transfer radikal polimerleşme, Star polymers, Click reactions, Atom transfer radical polymerization