Marmara Denizi'nde Deniz Salyası Sorunu ile İlgili Görüş ve Öneriler

Erşahin, Mustafa Evren
Türken, Türker
İstanbul Teknik Üniversitesi
Müsilaj doğrudan bir kirlilik olmayıp, birçok farklı alanda zincirleme olarak olumsuzlukların tetiklenmesine neden olmaktadır (Şekil 1 ve Şekil 2). Bu olumsuzluklar arasında deniz canlılarının yok olması, balıkçılığın olumsuz etkilenmesi, deniz ve kıyı turizminin zarar görmesi, gemi ve deniz araçlarının zarar görmesi, atmosfere zararlı gazların salınması sayılabilir. Müsilaj oluştuktan sonra, çeşitli deniz vasıtaları ve sistemleri ile sınırlı şekilde denizden toplanmasından başka çözüm olmadığından, müsilajın oluşumuna neden olan faktörleri yok etmek en uygun çözüm olacaktır.
Teknik Rapor-- İstabul Teknik Üniversitesi, Çevre Mühendisliği, 2021
Marmara sea, Deniz karı(musilaj), Marmara Denizi, atık su yönetimi, atık su, İstanbul çevre kirliliği
Öztürk, i., Yanalak, M., Arslan,Ö., Koyuncu,İ., Dilekgürgen, E., Erşahin, M. E., Türken, T. (2021) Marmara Denizi'nde Deniz Salyası Sorunu ile İlgili Görüş ve Öneriler(Rapor), İstanbul, İstanbul Teknik Üniversitesi, 73 s.