Demiryolu Üstyapı Hesaplamalarında Hanker Yöntemi İle İlgili Abak Çalışması

Atalar, Faruk
Institute of Science And Technology
Bu çalışmada demiryolu üstyapı hesaplamalarında elastik tabana oturan sürekli kiriş kabulü ele alınarak Hanker yöntemi irdelenmiştir. Bu hesap yönteminde ray eğilme momenti ve travers çökmesi için ortaya konan doğrusallaştırılmış tesir eğrilerinde ortaya çıkan bir takım noksanlıklar değişik geometrik yöntemlerle giderilmiştir. Çalışmanın esasını teşkil eden abak çalışması tamamen bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiştir. İki değere (yükler arasındaki oran ve yan yük etkime uzaklıkları) bağlı olarak ortaya konan eğriler sonuç eşitliklerine tek bir hesaplamayla gidilmesini sağlamaktadır. Sayısal örnekler de, yapılan abak çalışmasını doğrular niteliktedir. Abak çalışmasının en önemli özelliği hesaplamaların çok kolay yoldan ve ihmal edilebilecek sapmalarla ortaya konmasını sağlamasıdır. Yapılan tüm çalışma statik yükleme durumu için geçerlidir.
In this study, Hanker method is examined taking up the assumption of elastically supported permanent beams in the railway superstructure calculations. Some failures appearing in the linear impact curves for bending momentum of rail and sinking of sleepers are corrected with multiple geometrical methods. The base of the study, abacus is prepared entirely on computer. The curves depending on two values ( the division of auxiliary load over the base load and the distance of auxiliary load) provide to reach the final solution with a mathematical solution. Numerical examples show that the solutions of the abacus are correct. The most important spesification of abacus study is to get the calculations with a very easy way and with very small differences that can be ignored. All of the study is valid for static loading.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 1999
Elastik tabana oturan sürekli kiriş, ray, travers, balast, abak, elastically supported permanent beams, rail, sleeper, abacus