Karbon Elyaf Ve Cam Elyaf Kumaş Ile Sargılı Betonların Eksenel Basınç Altında Davranışı

Adıbelli, Handan
Varışlı, Muhammed
Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi
Theoretical And Applied Mechanical Turkish National Committee
Bu çalışmada karbon elyaf ve cam elyaf kumaş ile sargılı beton numunelerinin eksenel basınç altında davranışları deneysel olarak incelenmiştir. Deneylerde üç farklı beton sınıfı; C20, C50, C80 , iki kumaş çeşidi Karbon elyaf kumaş (CFRP) ve Cam elyaf kumaş (GFRP), iki farklı sargı sayısı kullanılmıştır. Laboratuvar ortamında hazırlanan 150x300mm ölçülerinde silindir numunenin sargılı ve sargısız durumları için deneyler yapılmıştır. Deneyler sonucunda her bir beton sınıfı ve kumaş çeşidi için ortalama dayanım değerleri belirlenerek Eksenel Gerilme-Eksenel Şekil değiştirme diyagramları elde edilmiştir. Sonuçlar betonun karbon elyaf ve cam elyaf ile sargılanmasının dayanım ve sünekliliği oldukça arttırdığını göstermiştir.
The experimental behaviour of concrete cylinders confined with carbon fiber reinforced polimer (CFRP) fabric and glass fiber reinforced polimer(GFRP) fabric is presented in this paper. Three different concrete classes of C20, C50, and C80 and two different wrap thicknesses ; 1,2 and two types of fabric (CFRP, GFRP) were used as the variables Fortyfive specimens (150x300mm) were subjected to axial compression .Load, axial strain and lateral strain of concrete were measured during the test. Strength-stress relations are given with tables. The results demonstrated that wrapping cylinder samples under axial loading with CFRP or GFRP increased their strength and ductility.
Konferans Bildirisi-- İstanbul Teknik Üniversitesi, Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017
Conference Paper -- İstanbul Technical University, Theoretical and Applied Mechanical Turkish National Committee, 2017